Ce sunt polifenolii?
Polifenolii sunt o categorie de molecule care se găsesc în special în plante, dar și în produse animale în cantități foarte mici. Aceștia sunt cea mai mare categorie de fitonutrienți (nutrienți specifici plantelor). Un polifenol foarte popular se numește resveratrol.
De ce sunt populari polifenolii?
Polifenolii sunt populari din mai multe motive, dar motivul principal ar fi acela că polifenloii sunt antioxidanți. Acesta este unul din principalele motive pentru care tot auzim să consumăm mai multe plante deoarece acestea conțin mulți antioxidanți.
Realitatea este însă diferită. Unii polifenoli chiar funcționează ca și antioxidanți atunci când se află în planta în care le este locul, dar nu și în animale, inclusiv oameni.
Polifenolii sunt, de fapt, toxine pentru om
În animale și oameni polifenolii sunt văzuți de către corp ca și toxine. Acest lucru este deja evidențiat prin faptul menționat la începutul articolului, anume că produsele animale nu sunt surse bune de polifenoli. Chiar dacă noi consumăm carnea unui animal ierbivor (adică animalul a consumat mulți pofifenoli), carnea va conține foarte puțini polifenoli pentru că organismul animalului respectiv a văzut polifenolii ca și toxine și i-a eliminat.
Metabolism xenobiotic – absorbția intestinală
Atunci când noi consumăm polifenoli, aceștia se lovesc de o primă linie defensivă la nivelul intestinului subțire. Aici, o cantitate extrem de mare de polifenoli este respinsă de către organism și este trimisă mai departe prin tubul digestiv. Cea mai mare parte ajunge în materiile fecale.
Metabolism xenobiotic – detoxifierea la nivelul ficatului
Puțina cantitate de polifenoli care ajunge în sânge, ajunge la ficat unde, fie prin intermediul bilei ajunge iar în intestin, fie printr-un alt mecanism ajung să fie eliminați prin urină. În orice caz, polifenolii sunt respinși și eliminați de organism într-un mod foarte eficient și rapid.
Ar trebui să nu mai mănânc polifenoli, adică plante?
La prima vedere așa ar putea să pară, dar răspunsul este nu. În continuare îți explic de ce
Efectul hormetic al toxinelor fiziologice și familiare
Organismul uman a fost supus acestor tipuri de toxine timp de milioane de ani. Este foarte obișnuit cu ele. Așa cum exercițiul fizic, anumite greutăți în viață sau expunerea la frig sau cald au potențialul să ne facă niște oameni mai puternici, așa pot să facă și aceste toxine numite polifenoli.
Polifenolii nu sunt antioxidanți, ci toxine care au și efect antioxidant deoarece amplifică sistemul nostru natural de apărare. Sunt ca un fel de antrenament pentru sistemul nostru defensiv. Sunt ceva ce nu ne lasă sistemul defensiv să lenevească.
Polifenolii au acest efect pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru cei care nu au probleme genetice foarte specifice. Este important ca sistemul antioxidant natural să aibă parte de nutrienții tipici de care are nevoie, nutrienți precum glutation, vitamina C și vitamina E. Vitamina C și vitamina E sunt adevărații antioxidanți pe care trebuie să îi introducem în organism din exterior. Aceștia sunt mult mai importanți decât polifenolii, dar polifenolii pot să fie un plus odată ce nutrienții esențiali sunt asigurați.
Este important de înțeles faptul că nu orice toxine funcționează în acelai fel și nici polifenolii în orice doze. Polifenolii în doze prea mari au efect net negativ asupra sănătății noastre. Toxinele care intră în organismul celor care fumează nu au un efect net pozitiv asupra organismului. Nu putem spune că fumăm pentru a ne îmbunătăți sănătatea. Organismul nostru nu detectează aceste toxine moderne la fel de bine ca pe cele cu care este obișnuit. În schimb, efectul net pozitiv al polifenolilor ne poate ajuta chiar și în defensiva contra toxinelor moderne. Atunci când polifenolii amplifică sistemul nostru defensiv, acesta face față mai bine și contra toxinelor moderne (ex. din fumat, de la mașini, etc…).
Microflora intestinală
Așa cum am menționat la începutul articolului, cea mai mare parte din polifenolii consumați ajung în materiile fecale fără ca măcar să ajungă în sânge. Pare să fie și cazul că o parte din acei polifenoli ajung mai jos în intestin și devin mâncare pentru unele din bacteriile intestinale care ne pot oferi și alte beneficii pentru sănătate.
Surse alimentare
Câteva surse alimentare cu un conținut semnificativ de polifenoli ar fi următoarele: condimente, cacao, fructe de pădure, ceaiuri, ulei de măsline, multe legume, cafea. Suplimentele nu sunt o opțiune bună pentru omul de rând care consumă regulat plante deoarece, așa cum am precizat și anterior, nivelele prea mari de polifenoli au efect net negativ asupra organismului.
1 Comentariu