Oase și plămâni
Majoritatea oamenilor cred că oasele sunt niște structuri fixe, rigide. Că oasele nu prea au activitate în interiorul corpului. Această credință este eronată.
Într-un fel oasele se aseamănă cu plămânii. Plămânii inspiră aer și expiră aer. Desigur, compoziția este diferită atunci când inhalăm aer și atunci când scoatem aerul. Oasele, pe durata vieții, trag calciu în interiorul lor, dar și elimină calciu. În acest sens am putea spune că oasele „respiră” calciu.
Osteoporoza și fracturile sunt cauzate de oase slabe, iar unul din motivele principale pentru care oasele au slăbit este deoarece nu au primit destul calciu. Cu alte cuvinte, oasele au expirat mai mult calciu decât au inhalat. La fel ca și în cazul plămânilor, mai întâi trebuie să inhalăm pentru a avea de unde să scoatem cealaltă parte a schimbului.
Principii
Importanța calciului
Organismul tău are nevoie de calciu, în cantitățile cele mai mari, pentru oase. Organismul tău are nevoie de calciu și pentru alte funcții importante. De exemplu ai nevoie de calciu la nivelul mușchilor, pentru a putea să ai contracții musculare – adică să îți poți mișca corpul, sau să îți bată inima. Ai nevoie de calciu în creier. Fără calciu nu poți să ai impulsuri nervoase deoarece calciul intră în neuronii tăi atunci când este cazul și permite unui neuron să își transmită semnalul mai departe unui alt neuron – adică îți permite să faci tot ceea ce faci, fără el nu poți nici măcar să gândești, fără calciu nici măcar nu exiști. În orice caz, calciul este important pentru mult mai mult decât oase și dinți.
Lipsa de calciu se vede foarte greu la analize de sânge
Atunci când tu nu ai destul calciu în sânge organismul nu își permite să aștepte până când mănânci sau bei iar ceva cu calciu. Inima nu poate lua o pauză, dar oasele pot. Deoarece calciul este necesar și pentru multiple alte funcții importante, atunci când nu ai destul calciu în sânge, organismul va extrage calciul din oase și îl va băga în sânge pentru a îl folosi la ce are nevoie. Din acest motiv, chiar dacă consumi mult mai puțin calciu decât ar trebui, analizele de sânge vor arăta că ai destul calciu în sânge. Pari sănătos. Lipsa de calciu din alimentație se vede după mult timp în care ai avut un deficit de calciu și cu siguranță se vede la o vârstă înaintată, dacă ești diagnosticat cu osteoporoză.
Slăbirea și întărirea oaselor
Această pierdere de calciu din oase, evident, va slăbi oasele. Unul din factorii importanți pentru a minimaliza această pierdere, dar și pentru a reumple oasele cu calciu, este consumul de calciu. Atunci când consumi destul calciu organismul tău are necesarul pentru funcțiile sale și nu este nevoie să scoată din oase și dinți. În acel moment oasele tale nu mai „expiră” ci „inspiră” o parte din surplusul de calciu din sânge. Pentru ca oasele tale să respire corect, echilibrat, trebuie să consumi cantități suficiente de calciu.
Surse de calciu
Calciu găsești atât în produse de origine animală, cât și vegetală, dar și umană – adică suplimente. Ideal ar fi să îți iei necesarul de calciu din produse naturale, iar dacă folosești suplimente, încearcă să te axezi pe suplimente de calitate și să le iei împreună cu o masă normală (max. 500-600mg. calciu/masă). Unele produse vegetale conțin calciu, dar organismul nu îl absoarbe foarte bine – de exemplu spanacul este o sursă foarte proastă de calciu.
Practic
Lactatele sunt o sursă bună de calciu (mai ales brânzeturile), oasele (ex. capetele de la pulpa de pui, sardine sau alți pești cu oase comestibile), coaja de ou, urzici, tofu cu calciu, kale, broccoli.