Posibilele efecte negative ale consumului de colesterol împreună cu anumite grăsimi saturate
Știm faptul că, pentru majoritatea oamenilor, ingestia de colesterol alimentar are efecte minime asupra colesterolului din sânge, ca să nu mai spun despre riscul cardiovascular. Atunci când spun colesterol mă refer atât la colesterolul total, cât și la colesterolul din lipoproteinele LDL.
Anumite grăsimi alimentare saturate cresc nivelul de LDL-C din sânge, dar și nivelul de LDL-P.
Consumul celor două, împreună, pare să amplifice efectul colesterolului alimentar asupra LDL-C. În continuare explic de ce are loc acest fenomen.
Receptorii LDL (LDL-R) și alți receptori similari
LDL-R în cazul ingestiei de colesterol
Așa cum am spus anterior, pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar are un efect minim asupra LDL-C. Totuși, efect minim nu înseamnă efect 0 asupra LDL-C. De asemenea, colesterolul alimentar are un impact mai mare în cazul unor condiții precum hipercolesterolemia familială, dar și în cazul unui organism sănătos, dar care are nivele de bază foarte joase de LDL-C. În continuare îți explic de ce.
Puținul colesterol alimentar care este absorbit cu succes și ajunge la ficat face 3 lucruri foarte importante.
Sinteza endogenă de colesterol
Puținul colesterol alimentar care ajunge la ficat dă un semnal, semnal care scade producția internă de colesterol. Acesta este un mecanism de control și este mecanismul cel mai des mediatizat ca și argument pentru faptul că colesterolul alimentar are un efect minim asupra colesterolului din sânge – ceea ce este corect.
Importul de colesterol din sânge
Atunci când ficatul are nevoie de colesterol, își procură o parte din acest colesterol importând din sânge. Ficatul face acest lucru cu ajutorul LDL-R.
Atunci când mâncăm colesterol însă, deoarece ficatul are parte de cantități mai mari de colesterol, acesta va diminua numărul și activitatea LDL-R, ceea ce rezultă într-o scădere a importului de colesterol din sânge. Așa cum am precizat mai sus, acest lucru nu este semnificativ pentru majoritatea oamenilor.
Absorbția de colesterol din intestin
Colesterolul alimentar nu are un impact major asupra ratei de absorbție a colesterolului din intestin.
LDL-R în cazul ingestiei anumitor grăsimi saturate
Anumite grăsimi alimentare saturate duc la o scădere a numărului și activității LDL-R. Această diminuare a LDL-R, care este potențial mult mai semnificativă decât în cazul colesterolului alimentar, duce la scăderea semnificativă a importului de colesterol din sânge.
LDL-R în cazul ingestiei de colesterol împreună cu anumite grăsimi saturate
Efectele de inhibiție a colesterolului alimentar asupra sintezei endogene de colesterol sunt contrabalansate de către efectele anumitor tipri de grăsimi alimentare saturate care trimit semnalul de reducere a expresivității LDL-R.
Scăderea expresivității LDL-R în combinație cu o oarecare cantitate de colesterol alimentar rezultă într-o elevație mai accentuată a LDL-C și a LDL-P.
Acesta este motivul pentru care anumit grăsimi alimentare saturate par să amplifice efectul colesterolului alimentar asupra colesterolului din sânge. Anumite tipuri de grăsimi alimentare satuarate intervin în mecanismul (LDL-R) prin care colesterolul din sânge este gestionat.
Controlul alimentar al LDL-C și LDL-P
Cu disclaimer-ul că o reducere a LDL-C și/sau LDL-P nu reprezintă întotdeauna o scădere netă a riscului cardiovascular, pentru a scădea acești indicatori de risc este recomandat să se consume alimente fără grăsimi saturate și fără colesterol (ex. broccoli) > alimente doar cu colesterol (ex. ouă, creveți, etc.) > alimente doar cu grăsimi saturate (ex. grăsimi vegetale) > alimente care conțin atât colesterol cât și grăsimi saturate (ex. unt).
Concluzie
Anumite grăsimi alimentare saturate blochează sistemul natural de regularizare al colesterolului din sânge și astfel poate să apară impresia că efectul colesterolului alimentar asupra colesterolului din sânge a fost amplificat.
Pentru a reduce colesterolul din sânge optează pentru alimente slabe și fără colesterol (ex. broccoli) > alimente doar cu colesterol (ex. ouă, creveți, etc.) > alimente doar cu grăsimi saturate (ex. grăsimi vegetale) > alimente care conțin atât colesterol cât și grăsimi saturate (ex. unt).