Circulă foarte mult informația cum că grăsimile saturate sunt nesănătoase, iar grăsimile nesaturate sunt sănătoase. Așa să fie?
Nu este vorba despre una sau alta, ci ambele
În primul rând, cei care fac astfel de afirmații nu înțeleg faptul că organismul nostru are nevoie de ambele categorii de grăsimi. Organismul folosește grăsimi din categoria celor saturate pentru o serie de funcții și folosește grăsimi nesaturate pentru o serie de alte funcții. Nu putem să supraviețuim fără una sau cealaltă.
Nu toate sunt la fel
Există multe sub-tipuri din fiecare categorie. Grăsimile saturate nu sunt de un singur fel, grăsimile nesaturate nu sunt nici ele de un singur fel.
În funcție de structura lor, diferitele tipuri de grăsimi se comportă diferit în corpul nostru. Un subtip de grăsime saturată se comportă diferit față de un alt subtip de grăsime saturată. La fel și în cazul grăsimilor nesaturate. O oarecare grăsime saturată X poate să ne fie utilă pentru ceva, iar o grăsime nesaturată Y poate să ne fie utilă pentru complet altceva.
Așa cum fiecare tip sau subtip de grăsime poate să fie util pentru o varietate de funcții, la fel, fiecare tip de grăsime poate să vină și cu o serie de riscuri.
Cu alte cuvinte, atât anumite grăsimi saturate pot fi utile sau riscante, cât și anumite grăsimi nesaturate pot fi utile sau riscante.
2 dintre grăsimile nesaturate trebuie să le avem neapărat în dietă deoarece corpul nostru nu le poate produce singur (Omega 3 și Omega 6). Restul de grăsimi nesaturate nu sunt nutrienți alimentari esențiali. Categoria grăsimilor saturate nu conține nici o grăsime pe care trebuie neapărat să o luăm din mâncare deoarece corpul nostru o produce și singur dacă este nevoie.
Bună pentru ce? Rea pentru ce?
Nu putem vorbi la modul general și să spunem că o categorie e bună și cealaltă este rea. Bună pentru ce anume? Rea pentru ce anume?
La modul specific, izolat, putem spune despre una sau alta cum este în relație cu acel ceva. În continuare îți ofer 2 exemple:
- Energie necesară pentru supraviețuri atunci când suntem între mese, când dormim, când ținem post sau atunci când nu avem acces la mâncare.
Energia respectivă este cea pe care noi o stocăm în grăsimea de pe corp. Majoritatea este grăsime saturată. În acest sens grăsimea saturată este foarte bună deoarece este solidă la temperatura corpului. Dacă am avea multă grăsime nesaturată în acest scop, ei bine, ne-am „topi” deoarece grăsimea nesaturată este lichidă la temperatura corpului (sau a camerei, vezi de ex. uleiul de măsline). - Controlul colesterolului
Una din tipurile de grăsimi nesaturate care ne ajută la controlul colesterolului este o grăsime numită Omega 3. Omega 3 ne ajută să prevenim bolile cardiovasculare. Dar, există un dar, exact același Omega 3 poate să promoveze bolile cardiovasculare dacă este consumat în cantități mult prea mari. Omega 3 este un tip de grăsime care se „strică” extrem de ușor. În orice caz, în ceea ce privește Omega 3, în general oamenii consuma mai puțin decât ar trebui.
Boli cardiovasculare: grăsime saturată VS nesaturată
Atunci când discutăm despre un subiect mai specific în legătură cu grăsimea saturată și nesaturată, sănătatea cardiovasculară este foarte des adusă în discuție.
Se spune că grăsimile saturate îți cresc riscul de infarct și grăsimile nesaturate îți scad acest risc. Fals.
Există grăsimi saturate care îți pot crește acel risc, grăsimi saturate care sunt oarecum neutre și grăsimi saturate care pot să îți scadă riscul de infarct. Există grăsimi nesaturate care pot să îți cresacă riscul de infarct, grăsimi nesaturate care sunt oarecum neutre și grăsimi nesaturate care pot să îți crească riscul de infarct.
Cel mai rău dintre cei răi pentru riscul de infarct
Contrar opiniei publice cum că grăsimile saturate sunt demoni și cele nesaturate sunt sfinți, cea ma riscantă sub-categorie de grăsimi pentru sănătatea cardiovasculară se află în categoria grăsimilor NEsaturate. Acestea se numesc grăsimi trans. Ele sunt niște grăsimi nesaturate și diferă deoarece au o orientare diferită a unora din atomii de hidrogen. Marea majoritate a grăsimilor trans pe care noi oamenii le consumăm sunt fabricate tot de noi (printr-un proces numit hidrogenare parțială). Ele există în cantități mici în natură.
Practic
Nu te lăsa speriat de către cei care fac afirmații generale despre grăsimile saturate sau nesaturate. Realitatea este mult mai nuanțată decât înțeleg mulți din cei activi pe internet.
Citește etichetele și evită tot ce conține grăsimi hidrogenate. De obicei aceste grăsimi sunt în produse fast-food și patiserie.
Grăsimile saturate și grăsimile nesaturate (altele decât cele trans) pot să contribuie și ele la riscul de boli cardiovasculare, dar asta este o temă pentru alte articole.