Mulți oameni se întreabă dacă consumul de ouă este indicat pentru cei care suferă de ficat gras (steatoză hepatică).
Ce este ficatul gras?
Ficatul gras nu este altceva decât o situație în care în ficat se adună mai multă grăsime decât ar trebui. Prin organismul nostru circulă grăsime în mod constant, iar ficatul se află undeva în mijlocul acestui traseu pe care îl parcurge grăsimea. Ficatul stă acolo și joacă rolul unui dirijor de grăsime. Grăsimea care ajunge în ficat, sau grăsimea care este produsă chiar de către ficat (da, ficatul produce și el grăsime) este dirijată mai departe de către ficat. Cu alte cuvinte, el (ficatul), în mod constant, importă/produce și exportă grăsime.
Ei bine, atunci când pe termen lung ficatul nostru importă și produce mai multă grăsime decât exportă, această grăsime se acumulează/blochează în ficat și duce la ceea ce numit ficat gras sau steatoză hepatică. Cel mai important lucru este tocmai acest aspect, acest raport de intrare/ieșire. Nu contează cât de multă grăsime intră sau este produsă, atâta timp cât suficient de multă grăsime este scoasă.
Ouăle
Acum să revenim la ouă.
Ouăle sunt suspectate de obicei din 2 motive mari: conțin colesterol și conțin grăsimi.
În primul și în primul rând, colesterolul din ouă nu are nici o relevanță pentru ficatul gras. La fel și colesterolul din orice alt alimente. Acesta este un punct despre care nu trebuie să îți faci griji.
În al 2-lea rând, vizavi de grăsimi, ouăle conțin relativ puține grăsimi totale. Mai mult, majoritatea grăsimilor din ouă sunt din acel tip despre care nu ar trebui să îți faci griji. În orice caz, conținutul de grăsime al ouălor, la fel ca și conținutul de colesterol, nu ar trebui să fie deloc pe lista ta de griji în privința ficatului gras.
Ouăle și ficatul gras
Acum să ne orientăm puțin spre unul din marile potențiale benecifii ale consumului de ouă pentru ficatul gras. Îți spuneam mai devreme despre factul că ficatul gras nu este altceva decât o ecuație între ceea ce intră și ceea ce iese din ficat. Ei bine, un nutrient extrem de important pentru ca ficatul să își poate face această treabă de exportator de grăsimie, sau dirijor de grăsime este un fel de vitamină care se numește colină. Fără această colină ficatul nu poate să trimite afară grăsimea din el, iar grăsimea se tot adună unde nu trebuie.
Ouăle sunt una din cele mai bune surse alimentare de colină, dacă nu cumva chiar cea mai bună sursă. Doar 2 ouă conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de colină. Cu 4 ouă pe zi ai peste 100% din recomandarea zilnică.
Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci neapărat ouă pentru a îți obține colina de care ai nevoie pentru a evita sau pentru a te ajuta la vindecarea ficatului gras, dar cu siguranță ouăle sunt printre cele mai bune alimente pentru a te ajuta în această privință.
Sa mananc sau nu aua daca am steatoza hepatica? Cate? Si cum ?9
Da și nu. Depinde de situația dvs. specifică. Discutați cu medicul și cu dieteticianul dvs.