Ce este un nutrient esențial?
Un nutrient esențial este un nutrient care îndeplinește simultan 2 condiții:
1. Este necesar pentru funcțiile organismului în așa fel încât în lipsa acestuia apare boala relativ rapid, iar apoi decesul.
2. Trebuie neapărat introdus în organism din exterior deoarece organismul nu sintetizează deloc sau catități suficiente din nutrientul respectiv.
2 exemple populare ar fi boala beri-beri și boala scorbut. Cele 2 sunt cauzate de o deficiență de tiamină (vitamina B1) și respectiv acid ascorbic (vitamina C).
În categoria nutrienților esențiali intră anumite vitamine, anumite minerale, anumiți amino acizi (9) și anumiți acizi grași (acidul linoleic – Omega 6 și acidul alfa linolenic – Omega 3) și apa (cel puțin pentru om și multe alte animale – dar altele, precum balenele, își produc propria apă și nu au nevoie din exterior).
Uneori nici măcar nu numim „nutrient” ceva din exterior (ex. din mâncare) ce nu este esențial.
Nutrienții cu valoare energetică
Nutrienții calorigeni nu sunt nutrienți esențiali în adevăratul sens al cuvântului în sensul că, deși avem nevoie de energie, există o gamă relativ largă de nutrienți cu valoare energetică. Totuși, nici una dintre moleculele calorigene nu este în mod exclusiv necesară pentru metabolismul energetic. Energia este esențială, dar nu există un nutrient esențial pentru valoarea sa energetică.
Ce este un nutrient neesențial?
Un nutrient neesențial este o moleculă care nu îndeplinește condițiile prezentate anterior.
Există un curent de gândire care neagă potențiala importanță a moleculelor neesențiale prin simplul fapt că acestea nu sunt esențiale, deci nu avem neapărat nevoie de ele. Acest articol este despre motivul pentru care eu consider că acel curent este prea reducționist.
Esențial > neesențial > esențial
Tot ceea ce este esențial este important, fără doar și poate (deși poate să fie și periculos). Ceea ce nu este esențial poate să fie, în funcție de molecula în cauză și/sau context, important sau nu, util sau nu.
O otravă, evident, nu este esențială pentru viață. Fibrele alimentare nu sunt esențiale, dar sunt asociate cu varii beneficii pentru sănătate. Chiar dacă un om poate să trăiască fără ele, acest lucru nu înseamnă că un oarecare aport de fibre nu poate să aducă beneficii importante în viața omului. Este adevărat, există și cazuri în care fibrele alimentare pot avea efecte detrimentale (ex. balonare, dureri abdominale, dezhidratare, malabsorbție de nutrienți esențiali, etc…), dar aceste aspecte sunt contextuale. În anumite contexte fibrele pot să aducă beneficii importante, iar în altele pot să cauzeze probleme.
Exemple de alte molecule sau clase de molecule neesențiale asociate, în general, cu beneficii ar fi:
A. Polifenoli – asociați cu defensiva antioxidantă (ex. resveratrol)
B. Caroteni – asociați cu defensiva antioxidantă și protecția vedetii (ex. beta-caroten, luteină/zeaxantină)
C. Glucozinolați (izotiocianați: sulforafan, indoli) – asociați cu protecție împotriva cancerului
D. Clorofilă – asociată cu protecție împotriva cancerului
E. Creatină – asociată cu performanța sportivă
E. Altele
Exemplu non-nutrițional
Unul dintre cele mai importante aspecte din viața majorității oamenilor ese relația cu partenerul de viață. Aici nu intrăm în detalii despre esențialitatea unui partener de încredere pentru bunăstarea psihologică, ci vorbim specific, despre un partener anume.
Fiecare persoană are mulți potențiali parteneri și nu există unul anume care trebuie neapărat să fie în viața noastră pentru că altfel nu vom supraviețui – biologic vorbind. Cu toate acestea, noi știm bine că ne putem atașa de cel puțin o persoană anume, iar persoana respectivă să devină unul dintre cele mai importante elemente din viața noatră (dacă nu cel mai important). Xulescu nu este biologic esențial, dar asta nu înseamnă că nu are potențialul de a fi extrem de important. La fel și în cazul multor molecule cu impact fiziologic, dar neesențiale.
Neesențialul poate să fie mai important decât esențialul
Dacă definim ca și nutrienți doar acele molecule esențiale, atunci un aliment mai nutritiv nu este neapărat potențial mai bun decât un aliment mai puțin nutritiv. Odată ce aportul de nutrienți este asigurat, valoarea unui aliment este dată de proprietățile sale care nu țin de calitățile sale nutritive.