PROBLEMA
Există o mare confuzie între conceptul de „vinovat” și conceptul de „responsabil”. Cele 2 au tendința să meargă mână în mână. Să luăm următorul exemplu:
„Am o situație financiară dificilă, iar o mare parte din motiv este clasa politică care dă dovadă de multă corupție.”
Într-adevăr, situația economică din România s-ar putea să nu fie deloc grozavă. Să spunem că cei din clasa politică sunt de vină pentru aproape toate problemele economice. Ei sunt, în mare parte, de vină pentru dificultățile tale financiare, dar, se pune întrebarea, cine este principalul responsabil pentru ca tu să îți îmbunătățești situația financiară? Clasa politică? Nu !
Problema cu acest tip de gândire este că duce la inactivitate. Pe exemplul dat, majoritatea românilor pur și simplu aleg să aștepte ca guvernul să facă ceva pentru bunăstarea lor financiară, și așteaptă, mult și bine, pentru că rareori se întâmplă ceva pozitiv, însemnat și de lungă durată, în această direcție. „Dacă ei ne-au pus în situația asta, tot ei să o și rezolve”. Rezultatul? O mulțime de oameni care se plâng despre ce face guvernul, dar ei, la rândul lor, nu fac mare lucru pentru a își îmbunătăți situația, că doar nu e vina lor.
SOLUȚIA
Soluția stă în înțelegerea faptului că cine este vinovat, nu este neapărat și primul responsabil. Foarte rar se întâmplă ca cei care cauzează o problemă să fie și cei care o rezolvă. De cele mai multe ori, așteptarea ca cineva să îți rezolve o problemă pe care ți-a creat-o nu duce decât la prelungirea sau agravarea unei situații neplăcute.
Da, de multe ori, altcineva, poate să fie în mare măsura vinovat pentru o situație negativă. Poate guvernul României este în mare măsura de vină pentru lipsa de bunăstare financiară? Un hoț este de vină pentru faptul că ți-a furat bunurile din casă. Un violator este de vină pentru comportamentul său. Să spunem că toate aceste afirmații ar fi 100% adevărate. Chiar și în acest condiții, NU contează cine a cauzat o situație neplăcută. Cel puțin nu în primul rând.
Primul gând pe care ar trebui să îl ai în legătura cu orice problemă, indiferent cum a apărut, este „Ce pot EU să fac acum?”.
Ce să facem acum? Să așteptăm soluții economice de la aceleași persoane care au creeat problemele în primul rând? Să așteptăm ca hoțul să se întoarcă cu lucrurile și să își ceară scuze? Să ne plângem o viață de problemele emoționale care au urmat acelui eveniment traumatic? NU ! Soluția nu este să ne plângem și să așteptăm soluții.
Soluția începe cu următoarea atitudine: „Nu contează cine este de vină, contează doar ce pot eu să fac acum pentru a îmbunătăți situația”. Poate aș putea să îmi dezvolt o situație financiară care să fie mai puțin sensibilă la deciziile politice. Poate aș putea să profit de această ocazie și să mă bucur de alte lucruri din viața mea. Poate ar trebui să cer ajutor de specialitate pentru a face față mai ușor traumei suferite?
CONCLUZIE
Rareori cei care creează o problemă sunt și cei care o rezolvă. Indiferent de ce ți s-ar întâmpla, primul pas ar fi să îți spui „nu conteaza cine este de vină, contează doar ce pot eu să fac acum pentru a îmbunătăți situația.”. Aceasta este o mentalitate matură, o mentalitate proactivă. Nu contează cine, ce, îți face. Contează să înțelegi că tu ești întotdeauna primul responsabil pentru a face ca lucrurile să fie mai bine pentru tine, chiar dacă nu este deloc vina ta pentru situația în care ești.
CURIOZITATE
Faptul că tu ești proactiv, adică îți asumi responsabilitatea pentru a îți îmbunătăți situația de viață, nu înseamnă că cineva care are un comportament destructiv sau face o greșeală, nu trebuie să suporte niște consecințe. Înseamnă doar că primul pas este să începi să îți rezolvi problema și doar mai apoi să vezi dacă un eventual vinovat poate fi tras la răspundere.
Î-mi place mult articolul.