Colesterolul este o moleculă foarte importantă pentru corpul uman. Dacă nu ai avea colesterol ai muri.
Nu există mai multe tipuri de colesterol, mai ales nu unul bun și unul rău. Există un singur colesterol și e la fel atât în degelete de la picioare cât și în creier (unde ai chiar mult). LDL și HDL nu sunt colesterol, sunt ceva numit lipoproteine (un fel de submarine care transportă grăsimi prin sânge).
Colesterolul e atât de important încât creierul își face propriul colesterol și nu îl împarte cu nimeni.
Pentru că e atât de important colesterolul are câteva mecanisme pentru a se asigura că are tot timpul colesterolul necesar, nu mai mult, nu mai puțin. Colesteroul poate să fie fabricat în propriul corp, să vină din mâncare sau să fie reciclat de către organism.
1. Majoritatea colesterolului din corp este fabricat direct în corp. Majoritatea celulelor din corp produc colesterol.
2. O parte mai mică provine de mâncarea pe care o mâncăm.
3. O parte însemnată din colesterolul este recirculat. Excesul este eliminat de către ficat prin bilă, ajunge în intestin și de acolo necesarul este absorbit mai târziu. Restul este eliminat la baie.
Deoarece organismul produce colesterol, colesterolul nu este un nutrient esențial (adică nu trebuie să îl luam neapărat din mâncare.) Cu toate acestea, nici nu este nevoie să ne ferim de alimentele care conțin colesterol din 2 motive. Un motiv ar fi faptul că aceste alimente, de multe ori, sunt alimente foarte nutritive. Al 2-lea motiv este legat de ceea ce ți-am explicat mai sus. Organismul știe cât colesterol are nevoie și elimină surplusul. Dacă ai prea mult colesterol, atunci corpul produce mai puțin din propriul colesterol, absoarbe mai puțin din cel alimentar și re-absoarbe mai puțin din cel care a ajuns în intestin prin bilă – cu alte cuvinte elimină mai mult la baie. Mai mult, o mare parte din cel care provine din mâncare se găsește într-o formă pe care nu o prea absorbim oricum (colesterol esterificat). În plus, din colesterolul aflat în intestin și pe care îl putem absorbi, majoritatea este pus acolo de propriul corp, nu este din ceea ce tocmai ai mâncat.
Din moment ce unele celule, celule foarte importante, nu product colesterol, atunci organismul are nevoie de un sistem de transport prin care să ducă colesterol de la celulele care îl fabrică la acele celule care nu au. Ficatul produce submarinele necesare (lipoproteine). Aceste submarine transportă tot felul de grăsimi, motivul principal creării lor fiind să transporte energie prin tot corpul. După ce un submarin a livrat energie, acesta livrează colesterol. Acestea se numesc vLDL (livrează energie) și LDL (livrează colesterol).
Uneori se întâmplă ca organismul să producă foarte mult colesterol, iar unul dintre motive ține de niște dereglări hormonale. Hormonii principali implicați sunt insulina și glucagonul. Insulina zice „să fie mai mult colesterol”, iar glucagonul zice „avem prea mult, fabricați mai puțin”. Problema de sănătate în care avem mult prea multă insulină se numește rezistență la insulină. Ai asta? Atunci produci mai mult colesterol. Dacă celulele tale sunt pline de colesterol, atunci colesterolul care circulă prin sânge cu acele lipoproteine (submarine) rămâne blocat acolo deoarece nimeni nu îl vrea – toată lumea are destul. Colesterolul din mâncare și cel reciclat sunt absorbite mai puțin. Cea mai populară clasă de medicamente pentru scăderea colesterolului, statinele, nu fac altceva decât să bage bețe-n roate fabricilor de colesterol și să le îngreuneze treaba. Aceste medicamente nu au treabă cu acel colesterol din intestin (fie el din mâncare sau adus de bilă).
Colesterolul, în general, este temut din cauza aterosclerozei și, eventual, ulterior, a infarcturilor. Ateroscleroza este o amestecătură de molecule, printre care și colesterol, care rămân blocate în interiorul pereților arteriali. În timp poate să crească în așa fel încât să îngusteze canalul arterial prin care circulă sângele, creând astfel probleme. Mai mult, uneori suprafața acelei plăci de ateroscleroză se poate rupe și, într-o tentativă de apărare, apate un cheag de sânge și astfel trecerea sângelui este brusc blocată. Acum vorbim de un infarct sau atac cerebral. În orice caz, colesterolul este oaia neagră pentru că și el este acolo.
Acum îți explic cum stau lucrurile. Deja știi faptul că, sângele fiind un mediu apos, colesterolul nu circulă prin el de capul său. Colesterolul are nevoie de submarine – LDL. Aceste submarine sunt cele care intră în pereții arterelor – cu cât mai multe, cu atât mai mari șanse. Multe submarine cu puțin colesterol în ele sunt mai periculoase decât puține submarine care conțin mult colesterol. Este vorba despre numărul de submarine, nu despre cât colesterol au în ele. Atunci când îți faci analize și ai rezultate pentru LDL-C vezi cât de mult colesterol circulă prin sânge, nu cât de multe submarine sunt. Nu vezi problema cu acele analize. Trebuie să verifici LDL-P (nr. de submarine) sau chiar starea submarinelor – o să vezi mai jos de ce (LDL oxidat și Lp(a)).
Acum să vedem de ce ajungem să avem așa de multe submarine. Motivele sunt multiple.
- Amintește-ți faptul că submarinele LDL erau vLDL la început, adică la început livrau energie. Cu cât ficatul are mai multă energie de livrat cu atât produce mai mute submarine. Cu cât mai multe vLDL, cu atât sunt mai mari șansele ca o parte din ele să rămână ca și LDL – cele care pot să intre și în pereții arterelor. O idee ar fi atunci să nu îi mai dăm ficatului atât de multă energie, adică să nu mai mâncă atât de mult. Atunci când vine vorba de mâncare, glucidele în exces (mai ales zahărul) și alcoolul sunt cele care sunt transformate în grăsime de către ficat și îmbarcate în submarine vLDL care ulterior pot să devină LDL și să ajunge unde nu trebuie. Dacă ai ficatul gras, atunci ficatul tău produce multe submarine.
- Submarinele rămân prea mult timp prin sânge pentru că nimeni mai vrea acel colesterol din ele deoarece mai toate celulele au o producție foarte mare din cauza rezistenței la insulină. Din acest motiv celulele și-au dezmembrat acele porturi (se numesc LDLR) în care submarinele ar fi putut opri pentru a fi scoase din circulație, așadar submarinele se adună mai mult în sânge.
- Submarinele au și ele un sistem cu care ancorează atunci când ajung la un port LDLR, dar dacă acest sistem este defect, atunci nu mai pot face legătura cu portul și iar rămân blocate. Câteva din lucrurile care strică submarinele LDL sunt prea mult zahăr (fenomen numit glicare), oxidare (fumat, obezitate, prăjit, consum de uleiuri sensibilie la oxidare) și ceva numit endotoxine.
- Fie ele și multe în sânge, mă refer la submarinele LDL, ele nu intră foarte ușor în pereții arterelor decât dacă sunt probleme la pereții arterelor. Pereții arterelor pot să fie deteriorați de lucruri precum hipertensiunea arterială, prea mult zahăr în sânge și ceva numit lectine (niște proteine din plante care pot ajunge unde nu trebuie după ce pereții intestinali au fost la rândul lor deteriorați)
- O altă problemă este legată de acel spațiu în care submarinele LDL intră după ce trec de primul perete al vaselor de sânge. Dacă acel spațiu nu ar fi acolo, sau nu ar fi atât de mare, atunci poate povestea ar fi puțin altfel.
- Încă o problemă legată de acel spațiu are legătură cu faptul că, totuși, submarinele rămân blocate acolo. Am înțeles, ele intră cumva, dar de ce nu și ies? În orice caz, ceva face ca acea zonă să fie foarte „lipicioasă”, iar submarinele rămân acolo și se oxidează puternic.
- HDL este un alt fel de submarin produs de ficat. HDL are mai multe funcții, dar este popular deoarece el merge în diverse locuri prin sânge, inclusiv în acei pereți arteriali unde au rămas blocate submarine LDL și preia o parte din încărcătura de colesterol pe care o avea acel LDL. Cu alte cuvinte, HDL poate să ajute la încetinirea sau oprirea aterosclerozei. HDL crescut în mod artificial, prin medicamentație, nu pare să fie foarte eficient, dar HDL crescut în mod natural, ex. printr-un stil de viață activ, pare să fie foarte eficient.
După cum vezi, în cele din urmă nu este foarte mult vorba despre colesterol, ci despre dereglări hormonale (prea multă insulină), prea multă energie (dulciuri și alcool), hipertensiune, sedentarism și fel și fel de toxine. Colesterolul nu este oaia neagră, este doar prins la mijloc.