Funcționare normală
Glicemia din mâncare
Glicemie în sânge înseamnă glucoză în sânge. Majoritatea carbohidraților pe care îi mâncăm nu sunt altceva decât o înlănțuire de molecule de glucoză, motiv pentru care dacă mănânc carbohidrați, îmi intră glucoză în sânge și îmi crește glicemia. Insulina scade acea glucoză din sânge și glicemia revine la normal.
Glicemia produsă și eliberată de propriul ficat
Atunci când nu mâncăm ficatul nostru eliberează în sânge o parte din glucoza pe care a stocat-o ultimele dăți când am mâncat carbohidrați. Deasemenea, dacă nu a fost destul de multă glucoză stocată, ficatul nostru va produce glucoză din multe alte lucruri și apoi va elibera această glucoză în sânge și crește glicemia. Insulina scade acea glucoză din sânge și glicemia revine la normal.
Tot insulina este cea care îi spune ficatului să nu mai producă și mai multă glucoză acum.
Funcționare în cazul diabetului de tip II
Glicemia este mai mare decât normal chiar dacă nu mănânci carbohidrați deloc deoarece ficatul tău produce foarte multă glucoză. Ficatul ar avea nevoie de insulină pentru a îi spune să se oprească din producția de glucoză, dar, în cazul diabetului de tip II, ficatul suferă de ceea ce se numește rezistență la insulină. El nu mai bagă în seamă insulina care îi tot spune să nu mai producă atât de multă glucoză. Din acest motiv glicemia este mare tot timpul, chiar și pe nemâncate.
Într-un caz avansat de diabet de tipul II, pancreasul ajunge și el să producă mai puțină insulină, iar acum problema este dublă. Există și mai puțină insulină și ficatul o ignoră oricum.
Injecțiile cu insulină pot să agraveze rezistența la insulină și anumite complicații ale diabetului de tip II.
Funcționare în cazul diabetului de tip I
Diabetul de tip I diferă prin faptul că ficatul produce prea multă glucoză din cauza faptului că pur și simplu nu există insulină aproape deloc în organism. Celulele beta din ficat sunt afectate și nu mai produc insulină. Ficatul nu suferă de rezistență la insulină ca și în cazul diabetului de tip II, dar pur și simplu nu are cine să îi spună ficatului să o lase mai moale cu producția de glucoză.
Injecțiile cu insulină sunt o formă foarte bună de tratament.
Funcționare în cazul diabetului DUBLU
Diabetul dublu este acea situație în care cineva cu diabet de tip I ajunge să sufere și de diabet de tip II, sau invers. Mecanismele sunt o combinație din cele explicate mai sus.
Interesant. Multumesc pentru acest articol. Caut sa inteleg cum se produce mai exact glicemia in organism. Am fost depistata cu hemoglobina glicozata( sper ca am scris bine) marita, 5.9, cumva in prediabet. Am in familie istoric de diabet. Mi-am luat un senzor sa monitorizez, si spre surprinderea mea, am variatii de glicemie, am glicemia mare, si cand nu mananc, sau cel mai mult am observat, glicemia f mica, 55 pe parcursul noptii. Incer sa aflu de ce, de ce se intampla asta? 🙂 multumesc mult
Mă bucur. Cu drag 🙂
Îmi pare rău pentru problema de sănătate. Ceea ce vedeți se întâmplă deoarece organismul dvs. are dificultăți cu gestionarea glucozei din sânge. Este o combinație între prea multă glucoză produse de ficat + glucoza din alimentație este prea greu introdusă în celule.
Cauza, la prediabet și diabet de tip 2, este ceva numit rezistență la insulină. Dacă cumva este vorba de niște kilograme în plus și/sau ficat gras, atunci recomand să slăbiți. Slăbitul va ajuta la controlul glicemiei.
Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor, îmi puteți scrie și vă asist în acest proces.
Multă sănătate,
Raul
Bună ziua! Apreciez ceea ce încercați sa
să faceți pentru cei afectați de această maladie. Aș vrea mult să înțeleg anumite lucruri legate de evoluția diabetului de tip II, diagnosticat la 52 de ani, despre alimentație, deșire tratament benefic sau nu.
Mulțumim !
Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai multe despre diabetul de tip II, vă invit să vizionați și aceleste video-uri despre glicemie, pe canalul nostru de Youtube
Ar fi extraordinar dacă ați putea să ne ghidați în gestionarea și intelegerea acestei boli. Mulțumesc frumos!