Clarificare
Acest articol este despre cum să slăbești sănătos, fără înfometare și pastile minune. Mai mult, este vorba despre slăbitul sustenabil, nu despre o dietă anume. Este vorba despre a slăbi ușor și a îți păstra ușor noua greutate.
Este vorba despre slăbit pierzând grăsime, nu masă musculară. Grăsimea de pe coprul tău – cea care se vede, dar și grăsimea care nu se prea vede, adică cea din organe (ex. ficat gras), cea dintre organe, dar și cea din sânge – cea pe care la analize probabil o cunoști sub numele de trigliceride.
Principii
În general, tot ceea ce mănânci și absorbi peste necesarul tău caloric se va depune ca și grăsime undeva în corpul tău. Excesul de calorii te îngrașă, nimic mai simplu până aici.
Întrebările foarte importante sunt „Cum aș putea să fac să nu mai consum atât de multe calorii?” și „Cum aș putea să fac să ard mai mult calorii.” Articolul de față se axează pe prima întrebare.
Reducerea/eliminarea grăsimilor
Una dintre cele mai populare metode de slăbit este reducerea/eliminarea grăsimilor alimentare. Este una din cele mai populare și, pentru foarte mulți oameni, una din cele mai ineficiente metode. Nu grăsimea alimentară te îngrașă, ci orice exces caloric, fie el grăsime, glucide/carbohidrați sau proteine.
Faptul că se numește grăsime NU înseamnă automat că se depune pe tine ca și grăsime.
Un alt motiv pentru care grăsimea a fost în centrul atenției e acela că vine cu o densitate calorică mai mare decât proteinele și glucidele. 1g de grăsime vine cu 9 calorii, pe când 1 gram de proteine sau glucide vin cu 4 calorii. Din moment ce grăsimea este de 2 ori mai bogată în calorii, atunci grăsimea e de vină. Corect? NU. Incorect.
Orgasnimul uman este VIU
Da, organismul nostru trebuie să respecte legile fizicii și face acest lucru. Problema este că cei care pun accent pe nivelul caloric al alimentelor uită faptul că organismul este și VIU. Organismul funcționează și după principiile biologiei, nu doar ale fizicii. Biologia este subordonată fizicii, motiv pentru care noi, încercând să respectăm legile fizicii, ar trebui să facem acest lucru respectând regulile biologiei în primul rând.
Hormonii sunt unul din principalele mecanisme de control ale biologiei noastre. Noi facem, în mare parte, așa cum ne dictează hormonii să facem. Dacă hormonii ne fac înfometați, atunci o să mâncăm. Voința personală este limitată și nu poate să facă față biologiei decât la nivele reduse și nu pe termen lung. Poți să mănânci oricât de multe calorii, dacă hormonii indică foame, vei mânca iar. Caloriile contează doar indirect, prin efectul hormonal. Nu invers. Numărarea caloriilor și eliminarea grăsimii sunt metode ineficiente pentru majoritatea populației.
Calorii = fizică / Hormoni = biologie. Noi trebuie să ne concentrăm pe impactul hormonal al mâncării noastre, nu pe calorii.
Pentru a slăbi trebuie să te concentrezi pe alimentele care îți dau o stare de sațietate. E foarte important să te simți sătul și mulțumit de mâncarea pe care o mănânci.
Grăsimea este sățioasă. Tocmai reducerea sau eliminarea grăsimii poate să ducă la acumularea de kg. pentru că îți e foame mai des. Dacă îți este foame mai des, mănânci mai des. Sau suferi pentru o vreme. Tu alegi. În orice caz, pasul nr. 1 ar fi acesta.
Mănâncă mai multă grăsime, cam orice înafară de grăsimile trans saturate fabricate de om prin hidrogenare parțială sau totală.
Proteinele sunt și ele foarte sățioase și importante. De fapt, sunt cele mai sățioase.
Asigură-te că nu mănânci prea puține proteine și crește puțin aportul dacă ai nevoie să slăbești.
Glucidele (carbohidrații) sunt la rândul lor sățioase, dar numai dacă sunt consumate în forma lor naturală, cu fibre. În caz contrar, glucidele sunt probabil motivul nr. 1 pentru acumularea în greutate, sau, mai exact, alimentele procesate cu glucide rafinate și grăsimi. Glucidele rafinate vin cu gust bun, pofte și energie. Grăsimea vine cu energie și gust bun. O combinație riscantă.
Încearcă să consumi glucide naturale precum broccoli.
Ideea de bază este foarte simplă. Dacă vrei să slăbești, este important ca mâncarea pe care o mănânci să te umple și să te îți ține de foame. Mâncarea naturală face acest lucru. Mâncarea procesată nu prea. O opțiune bună este să mănânci o combinație de proteine, grăsimi și carbohidrați (mai ales fără amidon și fructoză, atunci când combini cu grăsimi, mai ales saturate).
Practic – exemple
Mănâncă ouă, carne, unt, brânză, slănină, fasole, năut, cartofi, orez, broccoli, conopidă, sparanghel, roșii, vinete, ceapă, sau multe, multe altele.
Ar fi bine să reduci (dacă faci exces) sau, după caz, elimini: pâine albă, paste albe, orez alb, zahăr, sucuri, sucuri de fructe, fructe cu mult zahăr, miere, gogoși, pizza, hamburgheri, biscuiți, cereale cu zahăr, chips-uri și fel și fel de alte alimente procesate.
NU trebuie să numeri calorii și să ai restricții la mâncare naturală. Doar mănâncă natural și greutatea va scădea fără prea mult efort.