Ce este tensiunea arterială?
Tensiunea arterială este puterea cu care sângele care circulă prin vasele de sânge apasă pe pereții vaselor de sânge.
De ce avem 2 numere atunci când ne măsurăm tensiunea?
Tensiunea este exprimată cu 2 seturi de cifre sub forma 120/80 mmHG. Unitatea de măsură (mmHG) se numește milimetri coloana de mercur. Prima cifră (120 în exemplul dat) se numește tensiune sistolică – este tensiunea cea mai ridicată – atunci când inima se contractă și împinge sângele cu putere. A 2-a cifră (80 în exemplu dat) se numește tensiune diastolică – este tensiunea cea mai scăzută – atunci când inima este în etapa de relaxare.
Care este tensiunea normală?
Tensiunea normală e sub 120/80 mmHG, dar nu prea mică încât să provoace simptome precum amețeală la mișcări bruște.
De ce este periculoasă hipertensiunea arterială?
Hipertensiune arterială este periculoasă din 2 mari motive:
„Invizibilă”
Hipertensiunea arterială nu vine cu simptome evidente decât atunci când este deja într-un stadiu foarte avansat și din cauza faptului că noi oamenii tindem să nu efectuăm niște verificări de rutină în ceea ce privește sănătatea noastre. Din aceste 2 motive hipertensiunea arterială este depistată târziu.
Anevrism/hemoragie cerebrală, infarct, insuficiență renală
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru condițiile menționate în subtitlul de mai sus. Aceasta crește riscul de rupturi și hemoragii la nivelul creierului, deteriorează pereții arterelor și promovează acumularea de lipide – ceea ce crește riscul de infarct și afectează negativ vasele de sânge care aprovizionează rinichii.
2 tipuri de hipertensiune arterială
Există hipertensiune arterială primară/esențială și hipertensiune arterială secundară. Cea primară este cea mai des întâlnită, reprezentând undeva la 90% din totalitatea cazurilor de hipertensiune arterială. În cazul acesteia nu se cunosc cauzele specifice. În cazul hipertensiunii arteriale secundare (aprox. 10% din cazuri) se cunoaște o cauză specifică – de ex. deteriorarea vaselor de sânge renale, diverse probleme la glandele suprarenale și alte cauze.
Hipertensiunea arterială primară (cea care e diagnosticată cel mai des) poate fi prevenită, amânată sau ameliorată prin intervenții asupra stilului de viață în timp ce hipertensiunea arterială secundară necesită, de obicei, intervenții mai directe – de ex. o intervenție chirurgicală.
O persoană poate să sufere de ambele tipuri de boală concomitent.
În continuare ne axăm pe factorii de viață care intră în controlul nostru și care au impact puternic asupra tensiunii arteriale.
Factori importanți și soluții
Oxid nitric
Oxidul nitric este o moleculă care ajută vasele noastre de sânge să se mărească în diametru, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială scade. Câteva metode prin care să creștem disponibilitatea de oxid nitric sunt următoarele:
- Să consumăm suficiente proteine pentru ca organismul nostru să poată sintetiza oxid nitric
- Să consumăm suficiente cantități de vitamina C și E pentru sinteza și protecția de oxid nitric
- Să consumăm suficiente cantități de nitriți alimentari (produse vegetale) pentru sinteza de oxid nitric
- Să avem suficientă expunere la soare deoarece aceasta crește sinteza de oxid nitric
- Să reducem consumul de alcool deoarece consumul exagerat reduce sinteza de oxid nitric
- Să reducem consumul de fructoză (zahăr, sucuri de fructe și alte dulciuri) deoarece acestea pot reduce sinteza de oxid nitric. O altă idee ar fi să consumăm fructe și alte dulciuri sezonal – atunci când soarele este prezent mai mult.
Volumul de sânge
O altă strategie ar fi să reducem volumul de sânge care circulă prin vasele noastre de sânge deoarece astfel avem mai puțin lichid care apasă pe pereții vaselor de sânge. Câteva metode utile ar fi următoarele:
- Să creștem consumul de potasiu din dietele noastre deoarece potasiul stă în interiorul celulelor noastre și trage apa înspre el, adică în interiorul celulelor în loc ca prea multă apă să fie trasă în vasele de sânge de către sodiu
- Să transpirăm mai des prin metode precum exercițiile fizice și/sau sauna întotdeauna concomitent cu un aport crescut de potasiu din dietă deoarece corpul nostru elimină electroliți prin transpirație, inclusiv sodiu și potasiu
- Să reducem aportul de sare din dietă reducând sau eliminând alimentele procesate și fel și fel de conserve și murături
Altele
- Renunță la fumat. Da, punct.
- Pierde din kilogramele în plus deoarece acest lucru duce deseori la scăderea cantității de insulină care circulă prin organismul tău, iar odată cu scăderea cantității de insulină scade și un hormon numit aldosteron. Odată ce aldosteronul scade, rinichii tăi elimină mai mult sodiu din sângele tău, astfel scâzând tensiunea arterială
- Consumă mai puțini carbohidrați pentru exact același motiv ca și mai sus (insulină-aldosteron)
- Fii activă fizic – chiar dacă nu dorești să pierzi kilograme. Activitatea fizică te ajută să îți controlezi tensiunea arterială chiar și fără a scădea în greutate.