Ce strică un ulei/o grăsime?
Toate uleiurile/grăsimile sunt sensibile la cel puțin 2 din următorii 3 factori:
- Oxigen
- Lumină
- Căldură
Acest lucru contează deoarece expunerea la acei factori transformă foarte ușor un aliment sănătos în ceva foarte nesănătos pentru corpul uman. Uleiul/grăsimea devine se oxidează dacă este expusă la factorii de mai sus.
Evident, multe metode de gătit implică căldură și probabil toate implică oxigen și lumină. Așadar, este important să folosim uleiuri și grăsimi care au o rezistență naturală cât mai mare față de oxigen, lumină și căldură.
3 TIPURI DE ULEIURI/GRĂSIMI
În general, tipurile de grăsimi sunt împărțite în 3 categorii, după structura lor moleculară.
- Grăsimi saturate
- Grăsimi mononesaturate
- Grăsimi polinesaturate
ULEIURI/GRĂSIMI SATURATE
Grăsimile saturate sunt foarte rezistente la oxigen și lumină, ceea ce le face să fie o opțiune excelentă pentru gătit sănătos. Câteva exemple de uleiuri / grăsimi saturate, ideal pentru gătit sănătos, ar fi următoarele (nu le-am scris într-o ordine anume):
- Ulei de cocos (nerafinat și bio). Se găsește în multe magazine. (aprox. 170 grade celsius)
- Unt (provenit de la animale sănătoase și/sau bio). Recomand unt Kerrygold sau un unt bio de la o firmă serioasă. (aprox. 160 grade celsius)
- Grăsime de porc/vită/rață (provenită de la animale sănătpase și/sau bio). Recomand opțiunile de mai sus dacă nu ai o sursă de încredere pentru aceste produse, sau nu ai propriile animale crescute sănătos).
ULEIURI/GRĂSIMI MONONESATURATE
Grăsimile MONOnesaturate sunt destul de rezistene la oxigen și lumină. Nu la fel de rezistente precum cele saturate, dar destul de rezistente încât, cu o utilizare corectă, pot fi folosite pentru gătit sănătos. Câteva exemple ar fi următoarele:
- Ulei de măsline extravirgin (bio și doar în sticlă de culoare închisă – nu flacon de plastic). Se găsește aproape oriunde. Sursă de Omega 9. (aprox. 160 grade celsius)
- Ulei de avocado. Sursă de Omega 9. (aprox. 240 grade celsius)
ULEIURI/GRĂSIMI POLINESATURATE
Grăsimile POLInesaturate sunt extrem de sensibile la oxigen și lumină. Din acest motiv, chiar dacă unele ar avea rezistență pentru temperaturi mari, se vor denatura de la simpla expunere la aer. Câteva exemple ar fi următoarele:
REȚINE ! Acestea sunt o alegere foarte NEsănătoasă și ar trebui evitate cât mai mult pentru prăjeli.
- Ulei de floarea soarelui
- Ulei de soia
- Ulei de porumb
Aceste uleiuri NU sunt NErecomandate doar deoarece sunt foarte sensibile la oxigen și lumină, ci și pentru că sunt foarte bogate în Omega 6. Omega 6 este o grăsime esențială pentru organism, dar trebuie să fie într-o anumită limită și într-un raport de echilibru cu Omega 3. Tendința în societatea modernă este să avem mult prea mult Omega 6 în organism și mult prea puțin Omega 3. Consumând uleiuri cu Omega 6 deranjăm și mai tare balanța. Vrei Omega 6 în cantități corecte și formă sănătoasă? Simplu. Mănâncă nuci și semințe, crude.
Un alt aspect care face ca majoritatea acestor produse să fie foarte nesănătoase este proceul de rafinare prin care trec. Chiar dacă nu ai avea prea mult Omega 6 în organism și chiar dacă folosești acel ulei doar la o salată pe care o consumi repede, tot este foarte nesănătos dac uleiul pe care îl folosești este deja distrus pe când ajunge în coșul tău de cumpărături.
DISTINCȚIE SPECIALĂ (grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate)
Sub nici o formă să nu folosești grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate. Acestea sunt grăsimi fabricate de om în încercarea de a imita grăsimile saturate.
A nu se face confuzie între grăsimile trans apărute pe cale natural (ex. în ouă) și grăsimile trans produse de om prin hidrogenare. Primele sunt sănătoase, cele făcute de om, NU.
Cel mai popular exemplu ar fi margarina. Nu consuma margarină.