PROBLEMA:
În general se spune că ouăle nu sunt sănătoase deoarece acestea conțin colesterol și cresc colesterolul din sânge. Acest lucru este parțial adevărat, dar nu prea.
SOLUȚIA:
Ouăle, într-adevăr, conțin colesterol. Corpul uman produce și el colesterol la rândul său. Colesterolul este o moleculă absolut esențială pentru buna funcționare a organismului. Colesterolul este atât de important încât dacă, ca prin magie, dacă colesterolul ar dispărea din corpul nostru, am muri.
Consumul de ouă va crește colesterolul din sânge, dar doar pe termen scurt. Pe termen lung nivelul de colesterol din sânge se va regla automat deoarece corpul va regulariza propria producție de colesterol, reducând-o, dacă este cazul. Un consum mai ridicat de colesterol = producție internă mai mică, de obicei. Corpul este inteligent și întotdeauna încearcă să păstreze un echilibru. Este pur și simplu normal ca nivelul total de colesterol să crească, pe moment, odată cu consumarea unui număr mare de ouă (cu un impact chiar mai vizibil de către persoanele care evită colesterolul), dar, nivelul total va scădea în timp sau nu va mai crește după un anumit prag, chiar și cu un număr mare de ouă în dietă, deoarece corpul va reduce treptat propria producție de colesterol (dacă colesterolul total este prea mare).
Deoarece colesterolul este un element important în funcționarea normală a corpului și ouăle nu au impact negativ pe termen lung asupra nivelului total de colesterol din sânge (nici cu un consum zilnic), atunci ouăle sunt sănătoase din acest punct de vedere (mai ales pentru că ușurează munca pe care organismul trebuia să o depună inițial pentru a încerca să producă colesterolul necesar).
Concluzie:
Da, ouăle cresc colesterolul din sânge pe termen scurt deoarece acestea conțin colesterol. Pe termen lung însă, colesterolul din ouă nu are nici un impact negativ și relevant asupra nivelului de colesterol din sânge, ba mai mult, ajută în sensul că ușurează producția internă de colesterol.
Curiozitate – Câte ouă pot să manânc pe zi?
Ca și regulă generală, orice excess poate să aibă consecințe nedorite. Ca și regulă mai puțin generală, poți să mănânci câte ouă dorești, cu condiția că îți lasi destul loc pentru a consuma o varietate mare și din alte alimente sănătoase. În funcție de fiecare om în parte și stilul de viață, 2-5 ouă pe zi reprezintă o opțiune optimă.