Dezvoltarea de masă musculară este foarte strâns asociată cu un consum ridicat de proteine. Vrei să îți păstrezi masa musculară? Vrei să îți crești masa musculară? „Consumă mai multe proteine.” Probabil suplimentele/prafurile de proteine sunt cele mai populare adiții la dietele celor care se gândesc la masa musculară.
Este acest sfat corect?
Da. Și nu. Este, de fapt, corect, dar incomplet.
Adevărul este că poți să mănânci enorm de multe proteine și tot să nu dezvolți masă musculară. Ba mai mult, efectiv pierzi masă musculară indiferent cât de multe proteine consumi (cu tot cu suplimente de proteine), dacă nu faci și celălalt lucru important (mult mai important), lucru de care depinde ce se întâmplă cu proteina pe care o consumi.
Există un singur lucru care dă startul procesului de dezvoltare a masei musculare. Acest lucru este NEVOIA de a face ceva cu acei mușchi. Fie că este vorba de a ridica ceva, de a alerga, de a împinge, de a dansa sau chiar nevoia de a sta în picioare, corpul niciodată nu va da startul pentru producerea de masă musculară dacă nu vede un motiv. Organismul este foarte inteligent. Niciodată nu o să folosească resurse pentru a face ceva de care nu consideră că este nevoie. Niciodată nu o să-ți dezvolte masa musculară dacă nu simte că există un motiv. Secretul stă în a îi oferi organismului un motiv să acorde atenție mușchilor. Proteinele pot fi folosite ca și „cărămizi” pentru mușchi, dar NU vor fi folosite decât dacă organismul consideră că există un motiv să facă acest lucru. Altfel, proteinele sunt folosite pentru alte funcții (inclusiv extra glucoză în sânge – ceea ce nu este întotdeauna de dorit), oricât de multe ai consuma.
Același principiu se aplică și dacă nu dorești să îți dezvolți masa musculară, ci doar să o menții la un stadiu actual. Mai mult, poți să consumi câte proteine dorești, dacă ești sedentar, masa musculară se va deterioara pentru că, pur și simplu, creierul nu vede nici un motiv să aloce resurse pentru ceva ce nu este folosit.
Dacă îți dorști fie să îți păstrezi masa musculară, fie să o dezvolți (chiar și foarte mult), soluția este aceeași. Forțează-ți mușchii pentru ca organismul tău să vadă acel semnal de nevoie, semnal care le indică să trimită resurse către mușchi. Acum vor trimite și acele proteine către masa musculară, altfel nu.
I. Sedentarism = descompunere musculară, oricâte proteine consumi.
II. Efort muscular mediu = păstrarea masei musculare, cu un consum decent de proteine
III. Efort muscular foarte intens = dezvoltarea masei musculare, cu un consum optim de proteine
NEVOIA > PROTEINELE
Să îi dai organismului un motiv să aibă grijă de propria masă musculară este mai important decât să consumi proteinele necesare pentru construcție.
- Așa cum am precizat mai sus, organismul nu va folosi acele proteine pentru mușchi pentru că, pur și simplu nu vede rostul.
- Este foarte adevărat că există aminoacizi (cărămizile proteinelor) care trebuiesc neapărat consumate pentru sănătate și performanță optimă, dar, chiar și cu un consum mai sărac de proteine (nu este recomandat), corpul reușește să aibă grijă de masa musculară, dacă îi oferi suficiente motive să facă acest lucru. Va regulariza fel și fel de procese interne printre care va crește sinteza proprie de aminoacizi și va stimula anumiți hormoni (ex. hormonul de creștere și testosteronul). Este foarte posibil să dezvolți masă musculară mult mai bine decât cineva care consumă și dublul tău de proteine.
ATENȚIE
Corpul folosește aminoacizi pentru a construi mușci doar dacă îi dai un motiv bun, DAR, face acest lucru doar în perioadele de odihnă. Mai mult efort muscular nu înseamnă neapărat mai bine.