Mulți oameni se întreabă dacă consumul de ficat este indicat pentru cei care suferă de ficat gras (steatoză hepatică).
Ce este ficatul gras?
Ficatul gras nu este altceva decât o situație în care în ficat se adună mai multă grăsime decât ar trebui. Prin organismul nostru circulă grăsime în mod constant, iar ficatul se află undeva în mijlocul acestui traseu pe care îl parcurge grăsimea. Ficatul stă acolo și joacă rolul unui dirijor de grăsime. Grăsimea care ajunge în ficat, sau grăsimea care este produsă chiar de către ficat (da, ficatul produce și el grăsime) este dirijată mai departe de către ficat. Cu alte cuvinte, el (ficatul), în mod constant, importă/produce și exportă grăsime.
Ei bine, atunci când pe termen lung ficatul nostru importă și produce mai multă grăsime decât exportă, această grăsime se acumulează/blochează în ficat și duce la ceea ce numit ficat gras sau steatoză hepatică. Cel mai important lucru este tocmai acest aspect, acest raport de intrare/ieșire. Nu contează cât de multă grăsime intră sau este produsă, atâta timp cât suficient de multă grăsime este scoasă.
Ficatul de pui, vită, etc…
Acum să revenim la ficatul pe care îl putem mânca, fie el de pui, vită sau altă proveniență.
Ficatul este suspectat de obicei pe motiv că acesta conține cantități mari de colesterol.
Ei bine, această grijă față de cantitatea de colesterol care se află în ficat nu este fondată deoarece colesterolul din alimente, pentru majoritatea dintre noi, are foarte puțin de-a face cu acel colesterol din sânge, cel pe care la analize îl recunoaștem sub denumirea de LDL-C (LDL-Colesterol).
Ficatul și steatoza hepatică
Acum că am depășit acest mit despre colesterolul din mâncare, să ne orientăm spre marile potențiale beneficii ale consumului de ficat pentru a preveni sau reduce steaotza hepatică (ficatul gras). Îți spuneam mai devreme despre factul că ficatul gras nu este altceva decât o ecuație între ceea ce intră și ceea ce iese din ficat. Ei bine, un nutrient extrem de important pentru ca ficatul să își poate face această treabă de exportator de grăsimie, sau dirijor de grăsime este un fel de vitamină care se numește colină. Fără această colină ficatul nu poate să trimite afară grăsimea din el, iar grăsimea se tot adună unde nu trebuie.
Ficatul, fie el de pui, vită sau altceva, este una din cele mai bune surse alimentare de colină, dacă nu cumva chiar cea mai bună sursă. 100 de grame de ficat de pui conține peste 50% din doza zilnică recomandată de colină, iar aceeași cantitate de ficat de vită conține aproape 80%. Pe lângă colină, ficatul conține foarte mulți alți nutrienți, atât de mulți încât ar fi ideal să mănânci ficat doar ocazional, adică de 1-2 ori pe săptămână. Acesta este unul din cele mai nutritive alimente care există. Pe lângă cantitățile însemnate de colină, ficatul conține cantități însemnate de vitaminele B3, B6, C, folat, cupru, mangan, fier, fosfor, seleniu, zinc și, cantități enorme de nutrienți precum: vitamina B2, vitamina B5, vitamina B12 și vitamina A.
Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci neapărat ficat pentru a îți obține colina de care ai nevoie pentru a evita sau pentru a te ajuta la vindecarea ficatului gras, dar cu siguranță ficatul este printre cele mai bune alimente pentru a te ajuta în această privință.