PROBLEMA
Aproape oriunde te uiți poți să observi faptul că se recomandă evitarea alimentelor cu colesterol. Fie că este vorba despre ouă, carne sau lactate, argumentul este același: „Consumul de colesterol crește colesterolul din sânge”.
Problema este că această afirmație pur și simplu nu este adevărată. Ba mai mult, din cauza acestui „sfat” mulți oameni elimină multe alimente foarte nutritive și le înlocuiesc cu alimente care nu sunt la fel de nutritive.
REALITATEA
Realitatea este că, pur și simplu, consumul de colesterol nu crește colesterolul total din sânge – cel puțin nu la modul în care să aibe vreo importanță practică.
- Doar o parte din colesterolul consumat este absorbit de către organism.
- Oricât de mult/puțin ar fi absorbit, organismul va scădea propria producție de colesterol. La modul general putem spune că doar 25% din colesterol provine din dietă, iar 75% este produs direct în corpul fiecăruia dintre noi. Dacă mărim consumul de colesterol din dietă, corpul va produce mai puțin colesterol. Poate consumi 30% din necesarul de colesterol. În acest caz corpul va produce doar 70%. Dacă consumi 40% din necesarul de colesterol, atunci corpul va produce doar 60% din necesar.
Colesterolul din sânge va crește doar în cazul unei persoane care evită colesterolul și, la un moment dat, de exemplu, începe să consume câte 3-5 ouă pe zi. Acum va crește nivelul de colesterol din sânge, dar doar pe termen scurt. Organismul fiind obișnuit să își producă singur necesarul de colesterol, durează puțin până când mecanismul intern se reglează și produce mai puțin, în funcție de colesterolul din dietă. Această creștere de scurtă durată nu reprezintă un factor de risc pentru sănătate.
Hipercolesterolemia familială
Există o situație anume în care colesterolul crește necontrolat, iar consumul de colesterol poate să accentueze acest lucru. Această situație se numește hipercolesterolemie familială și nu este altceva decât un defect genetic care împiedică procesul de autoreglare. Această condiție genetică este întâlnită rar, aprox. 1 din 500 de persoane. Cine are această problemă are colesterolul extrem de ridicat.
Ridicarea interdicției
Având în vedere cele precizate mai sus, poți liniștit(ă) să consumi colesterol după bunul plac – poți să consumi ouă chiar și zilnic – sunt foarte nutritive. Alimentele care conțin colesterol tind să fie foarte nutritive și pot să fie parte dintr-o dietă sănătoasă. O excepție ar fi cea prezentată mai sus, hipercolesterolemia familială.