Reputația colesterolului
Colesterolul este probabil unul dintre cei mai populari nutrienți, și nu are o reputație deloc bună. Colesterolul este aproape sinonim cu bolile cardiovasculare.
Reputația fitosterolilor
Cum noi oamenii avem o tendință puternică să gândim în termeni de alb și negru, bun și rău, plante și animale, din moment ce colesterolul (care este întotdeauna de proveniență animală) este rău, atunci ne-am gândit că niște molecule provenite din plante, molecule numite fitosteroli, sunt automat opusul, adică bune.
De unde avem colesterol?
Omul de rând are colesterol din 2 părți.
- Dietă (produse animale)
- Producție proprie – majoritatea colesterolului provine din producția proprie, nu dietă !
De unde avem fitosteroli?
Omul de rând are fitosteroli dintr-un singur loc.
- Dietă (produse vegetale)
Gândește-te
Cu alte cuvinte, dacă nu consumăm plante nu primim și nu avem fitosteroli. Dacă nu consumăm produse animale nu primi colesterol, dar tot avem colesterol pentru că organismul nostru produce zi de zi.
Până în acest punct ce părere ai? Care este mai important pentru om? Te rugăm să ne scrii ideile în comentariile de mai jos.
Cele 2 uși: traseul colesterolului alimentar și al fitosterolilor (alimentari)
Ușa #1: Intră cine poate
Atunci când în corpul tău intră colesterol din mâncare, acesta ajunge în intestin unde există un fel de sistem de 2 uși special create pentru a gestiona sterolii. Pe prima ușă intră cine vrea, adică fie colesterol, fie fitosteroli. Oricare ajunge la ușă, acela intră. Acesta este unul dintre motivele pentru care un consum ridicat de fitosteroli scade colesterolul. Dacă mulți fitosteroli se înghesuie la ușa respectivă, atunci colesterolul nu prea mai are loc să intre și el.
Ușa #2: Iese cine nu este binevenit
Tot ce reușește să intre pe ușa cu nr. #1 ajunge într-un fel de cameră unde se află și ușa cu nr. #2, ușă care duce din cameră înapoi în intestine. Aici, o cantitate foarte mare de fitosteroli sunt întorși din drum și trimiși înapoi spre intestin și excreție. Acest sistem format dintr-o cameră cu 2 uși este foarte eficient în a lăsa colesterolul să meargă mai departe unde trebuie și să le interzică fitosterolilor să avanseze. Chiar dacă acest sistem se ocupă în principal cu oprirea fitosterolilor, acesta oprește și cantități variabile de colesterol atunci când organismul consideră ca are destul – adică e cam greu să avem prea mult colesterol provenit din alimentație.
Gândește-te
Până în acest punct ce părere ai? Care este mai important pentru om? Te rugăm să ne scrii ideile în comentariile de mai jos.
MIT: Tipuri de colesterol (bun și rău)
Circulă foarte mult un mit care ne vorbește despre colesterol bun și colesterol rău. NU există așa ceva. Colesterolul este doar unul, nimic mai mult. Cel pe care îl produce corpul tău (în aproape fiecare celulă) este exact la fel cu cel pe care îl primești din produsele animale. Cel pe care îl ai în creier este exact la fel cu cel pe care îl ai în degetele de la picioare.
Doar fitosterolii sunt de mai multe tipuri.
Colesterolul, LDL și bolile cardiovasculare
Definiții
Colesterolul = un nutrient extrem de important pentru corpul uman.
LDL = NU este colesterol, ci un fel de submarin fabricat de propriul organism. Acest submarin transportă colesterol (printre altele) către celulele care au nevoie și nu își pot fabrica propriul colesterol în cantități suficiente sau deloc. Colesterolul nu circulă de capul lui prin sânge.
Ateroscleroză – îngustarea arterelor și riscul de infarct
Colesterolul este asociat cu această problemă deoarece colesterolul este una din principalele componente ale plăcilor care se formează în pereții arteriali. Amintește-ți totuși, colesterolul nu circulă haihui prin sânge. El circulă în interiorul submarinelor LDL. LDL intră în pereții arteriali, aceasta este problema. Cu cât avem mai mult submarine, cu atât este mai mare riscul ca unele să ajungă blocate în pereții arteriali.
Analizele de sânge – profilul lipidic
În aproape 100% din cazuri, cei care își fac analize pentru colesterol primesc rezultate și pentru ceva notat LDL-C. Acel „C” provine de la cuvântul „colesterol”, nu de la cuvântul „particule”. Cu alte cuvinte, acel număr arată cât de mult colesterol există în submarinele LDL, dar NU arată cât de multe submarine LDL sunt (LDL-P). Așa cum ai citit mai sus, numărul submarinelor este mult mai important deoarece colesterolul nu merge de capul lui și intră în pereții arteriali.
Submarine: multe și cât de cât încărcate VS puține și pline
Este un factor de risc mai mare să ai multe submarine cu puțin colesterol decât puține submarine cu mult colesterol. LDL-C nu este un predictor bun pentru bolile cardiovasculare deoare nu arată cât de multe particule sunt.
Fitosterolii scad LDL-C, dar scad riscul de infarct?
Deoarece fitosterolii împiedică absorbția unor molecule de colesterol alimentar, este posibil ca LDL-C să scadă puțin. Submarinele vor avea mai puțin colesterol, dar cu cât scade numărul efectiv de submarine?
Fitosteroli și statine
Mai mult, colesterolul este necesar organismului, motiv pentru care dacă nu primești din dietă, corpul va produce și mai mult singur. Exact din acest motiv industria farmaceutică produce o clasă de medicamente numite statine. Această clasă de medicamente este cea mai populară și des folosită. Ea inhibă producția internă de colesterol.
O dietă vegană sau o dietă foarte bogată în fitosteroli, în combinație cu medicamente din clasa statinelor ar putea să fie eficientă în a scădea atât colesterolul cât și numărul submarinelor, dar cum rămâne cu efectele secundare? Ce se întâmplă dacă inhibăm ambele căi prin care organismul gestionează acest nutrient important?
Combinația de mai sus, statine și aport uriaș de fitosteroli ar putea să aibă efecte negative asupra sănătății. Atunci când producția internă este negativ afectată, organismul va încerca să își procure colesterol din sânge și din mâncare. LDL-C și LDL-P (nr. submarinelor) din sânge scade deoarece celulele cer colesterol. Tot deoarece celulele cer colesterol, absorbța intestinală crește și, în lipsa colesterolului alimentar, dar prezența multor fitosteroli, organismul va absorbi mai mulți fitosteroli decât ar trebui.
Gândește-te
La ce bun să intre în organism multe molecule de fitosteroli din moment ce știm că organismul nu are nevoie de ei. Nu îi produce singur și nu îi lasă să treacă prea ușor de intestin.
În apărarea fitosterolilor și al consumului de produse vegetale
Fitosterolii ar putea să fie problematici în anumite condiții, ex. aport uriaș + eliminarea colesterolului alimentar + probleme/medicamente care inhibă producția internă (ex. statine), dar asta nu înseamnă că un consum normal de produse vegetale va cauza probleme.
Într-un stil alimentar omnivor, o parte din fitosteroli nu vor puea intra pe prim ușă din cauza colesterolului alimentar și o mare parte din cei care intră vor fi întorși din drum direct în intestin.
Despre colesterol (produsele animale) și fitosteroli (produse vegetale), într-adevăr, am putea spune că ar trebui mâncate împreună, doar că, această combinație nu este pentru ca fitosterolii să inhibe absorbția colesterolului, ci invers.
Surse de fitosteroli care probabil ar trebui evitate
Ceva ce probabil ar fi bine de evitat, cu sau fără statine, sunt uleiurile vegetale – mai exact cele care nu sunt din fructe. Uleiurile precum cele de rapiță, porumb sau soia au cantități foarte mari de fitosteroli.
Uleiuri și grăsimi mai potrivite din acest punct de vedere
Toate uleiulile vegetale conțin fitosteroli, dar uleiul de măsline sau palmier conțin ceva mai puțini. Consumă mai degrabă semințe de floarea soarelui crude decât ueli de floarea soarelui și, dacă folosești ulei, încearcă să nu îl folosești decât la rece și doar ulei care a fost obținut prin presare la rece.
Grăsimile animale nu conțin fitosteroli și sunt, de obicei, mult mai potrivite pentru preparare termică.