Vreme de aprox. 60 de ani colesterolul a fost foarte controversat, dar, de câțiva ani, acesta nu mai e atât de controversat – mai ales atunci când vine vorba despre colesterolul din alimente. Acum majoritatea experților sunt de acord cu faptul că acel colesterol care există în mâncare are foarte puțin de-a face cu riscul de boli cardiovasculare.
Doar o parte din colesterolul pe care îl bagi în gură ajunge în organism și, în funcție de ceea ce ajunge în organism, organismul va scădea din propria producție de colesterol în încercarea de a contrabalansa lucrurile.
Așadar, ar trebui sau nu să consumăm colesterol?
Realitate este că colesterolul alimentar are foarte puțin de-a face cu colesterolul alimentar (în populația generală). Tot realitate este și faptul că, deși organismul nostru are neapărat nevoie de colesterol, el poate să își producă probabil tot colesterolul de care are nevoie.
Răspunsul la întrebarea de mai sus nu există pentru populația generală deoarece întrebarea nu are sens în condițiile realitățlor pe care tocmai le-am menționat. În general NU contează dacă mănânci sau nu mănânci alimente cu colesterol (în ceea ce privește coleterolul conținut)
Avantaje la consumul de colesterol
Deși nu este neapărat nevoie să consumăm colesterol, avem nevoie să consumăm mulți alți nutrienți. Multe din produsele bogate într-o varietate de nutrienți importanți sunt produse care conțin și colesterol – ex. ouă.
Acestea sunt produse de origine animală. Din motive practice, un stil de viață omnivor este cel care asigură cel mai ușor toți nutrienții de care avem nevoie. Este mai ușor să ne luăm nutrienții dintr-o combinație de produse de origine vegetală și animală.
Atunci când vine vorba despre aspecte precum gust, textură sau aspecte sociale, decizia își aparține în totalitate ție – dar, în mod clar, este mai ușor să te integrezi în societate și să te bucuri de mâncare dacă nu ești dogmatic cu ceea ce mănânci.
Dezavantaje la consumul de colesterol
Consumul de produse animale este asociat cu diverse probleme de sănătate și asta poate îți aduce o anumită doză de stres. Încearcă totuși să nu te stresezi prea mult deoarece, așa cum am scris mai sus, consumul de produse animale este asociat cu probleme, nu am scris că acesta cauzează probleme. Este o mare diferență între lucruri care sunt doar asociate între ele și o adevărată relație de cauză-efect. Majoritatea oamenilor care consumă produse animale în cantități mari sunt aceeași oameni care, concomitent, consumă și multe prostii (pizza, hamburgeri, zahăr, sucuri, prăjituri, etc…). De asemenea, mulți sunt sedentari, fumează și consumă mult prea multe calorii. Poți să consumi produse animale și fără să faci toate acele lucruri negative – ceea ce ar fi ideal. Făcând referire la bolile cardiovasculare, așa cum am scris și mai sus, colesterolul din mâncare nu are treabă cu aceste probleme de sănătate (în populația generală).
În ceea ce privește aspectele morale, realitatea este că foarte multe produse de origine animală implică și multă cruzime față de animale. Pe cât posibil încearcă să folosești produse provenite de la un animal care sunt tratate cât de bine se poate – în contextul de față.
Excepții
Am tot vorbit mai sus despre populația generală, despre majoritatea oamenilor. Există un număr mic de oameni, un număr extrem de mic, pentru care ceea ce am spus nu se aplică.
Mai puțin de 1% din oameni suferă de o boală genetică care împiedică organismul să funcționeze normal în încercările sale de a regla cantitatea de colesterol din sânge. Această boală se numește hipercolesterolemie familială. Dacă ai acest diagnostic, atunci ar trebuie să nu mănânci produse care conțin colesterol și ar trebui să urmezi recomandările medicului tău – care este posibil să îți și recomande niște medicamente pentru a reduce riscul cardiovascular.
Există și un număr extrem de mic de oameni care au o problemă care este oarecum exact pe invers. Organismul lor nu produce colesterolul pe care ar trebui să îl producă în mod normal. În cazul lor, în cazul în care nu se sting din viață foarte devreme, trebuie neapărat să introducă în organism colesterol din exterior – adică să mănânce astfel de produse.
O ultimă excepție are legătură cu cei care consumă doar produse vegetale – adică o dietă vegană. Aceștia au un nivel foarte mic de colesterol total în sânge – neobișnuit de mic pentru un adult, motiv pentru atunci când încep să consume alimente cu colesterol, acest colesterol va produce o creștere evidentă a colesterolului din sânge. Acest lucru este normal și cel mai probabil este explicat de faptul că absorbția intestinală este stimulată în acest context și astfel prezența a și mai mult colesterol în intestin va profita de această absorbție. O creștere de colesterol până la un nivel normal nu cauzează, independent, boli cardiovasculare. Cu alte cuvinte, dacă cineva cu o dietă vegană consumă ouă dintr-o dată, îi va crește colesterolul din sânge, dar asta nu înseamnă neapărat că va suferi un infarct.