PROBLEMA
În general sunt promovate exercițiile și antrenamentele fizice de mare intensitate ca fiind cea mai bună soluție pentru slăbit. Acesta lucru nu este neapărat adevărat și de cele mai multe ori duce la rezultate doar pe termen scurt din cauza efortului anormal de mare care trebuie depus. În plus, duce și la epuizarea persoanei în cauză. Mai mult, exercițiile fizice regulate și de mare intensitate sunt potrivite pentru anumiți atleți de performanță, nu pentru persoane care nu au astfel de priorități. Pe lângă faptul că acestea nu sunt cele mai eficiente pentru slăbit (raport efort/grăsime arsă), ele vin la pachet și cu nivele mari de stres fiziologic, stres care ar putea produce o multitudine de alte efecte negative.
Soluția
Soluția este una simplă, înlocuirea exercițiilor regulate de mare intensitate cu exerciții regulate de mică intensitate. În timpul exercițiilor de mică intensitate (aerobic = undeva până la 60% din capacitatea maximă a inimii = aprox. 120 de bătăi pe minut), corpul folosește în principal oxigen pentru a arde grăsimi ca și sursă de energie. Intensitate mică înseamnă până în acel punct în care poți să respiri normal, adică, în mod clar nu respiri greu, ci relaxat.
În timpul exercițiilor de intensitate mare (anaerobic), corpul nu reușește să tragă tot oxigenul de care are nevoie și se schimbă pe o ardere care în principal folosește carbohidrați (în loc de grăsimi). Aceste exerciții ajută la dezvoltarea performanțelor fizice, dar nu sunt la fel de eficiente pentru arderea grăsimilor.
Această distincție nu înseamnă că nu se poate slăbi și cu ajutorul exercițiilor intense, ci înseamnă că cel mai bun raport dintre arderea grăsimilor și efort are loc în timpul exercițiilor de tip aerobic. Înseamnă și că este o metodă care ajută la slăbit pe termen lung și fără efecte secundare de stres fiziologic.
Concluzie
În ceea ce privește exercițiile fizice și efectul lor în arderea grăsimilor, cele mai bun raport efort/grăsimi arse este oferit de exercițiile de mică intensitate de tip aerobic (exerciții în care poți să respiri relaxat).
Curiozitate – exemple concrete de exerciții eficiente
Câteva exemple de exerciții care în general întră în categoria celor de intensitatea mică și eficiență mare în arderea grăsimilor sunt: plimbatul, alergarea ușoară și o plimbare ușoară cu bicicleta.
Câteva exemple de exerciții de intensitate mare, exerciții în care raportul dintre efort și grăsimile arse NU este foarte bun, sunt: alergare – sprint, bicicleta – la urcat, multe din programele populare de fitness pentru acasa, gen Insanity sau P90X (chiar dacă li se face reclamă cu ar fi tocmai pentru slăbit).