Ce am scris în titlu?
Majoritatea oamenilor își ignoră sănătatea atâta timp cât se simt bine.
Majoritatea tinerilor se gândesc prea puțin la sănătate deoarece se simt bine.
Problema cu această perspectivă este una dublă.
Principii
Problema nr. 1 – Lipsa simptomelor evidente
Problema nr. 1 este dată de faptul că lipsa unor simptome evidente este considerată sănătate. Acest lucru nu este neapărat adevărat. Înfundarea vaselor de sânge nu vine cu foarte multe simptome evidente până în punctul în care situația gravă. Este posibil ca primul simptom evident să fie un infarct. Osteoporoza este o boală în devenire foarte silențioasă, până încep oasele să puște. Problemele care duc la diabetul de tip II apar, în general, cu foarte mulți ani înainte ca problema să fie descoperită și să primească un diagnostic oficial. De exemplu, în cazul diabetului de tip II, nivelele de insulină din corp sunt ridicate cu mult timp înainte ca nivelul de glicemie să crească puternic – dar insulina este foarte rar verificată.
Problema nr. 2 – Obiceiurile
Problema nr. 2 este dată de obiceiuri. Un organism tânăr și sănătoas poate face față la foarte multe timp de mulți ani. Organismul are o capacitate foarte mare de a se re-echilibra, astfel încât dacă o persoană s-ar opri din diverse obiceiuri nocive pe la sfârșitul tinereții, atunci ar avea șanse reale să ducă o viață lungă și sănătoasă oricum. Problema este că obiceiurile mor greu.
Chiar dacă un corp tânăr rezistă la multe, dificultatea apare atunci când nu mai ai un corp tânăr și ar trebui să renunți la anumite obiceiuri din tinerețe, dar nu prea poți. În ceea ce privește bolile cronice, mulți oameni au mari dificultăți în a respecta recomandările medicale chiar și după un diagnostic oficial – ex. persoane cu hipertensiune care încă fumează sau persoane care suferă de diabet de tip II și încă se delectează mult prea des cu dulciuri. Probabilitatea de a face diabet ar fi fost probabil mai mică dacă nu ar fi mâncat la fel de multe dulciuri înainte, dar, cu siguranță i-ar fi mult mai ușor să se abțină de la dulciuri după diagnostic dacă înainte nu prea consuma oricum.
Practic
Ai grijă de tine atunci când încă pari sănătos. Nu faci mișcare pentru că nu ești gras? Greșit. Fă mișcare pentru nenumărate alte beneficii. Oricum arderea de calorii este unul din cele mai mici beneficii ale activității fizice.
Fii activ din punct de vedere fizic. Eventual practică un sport.
Ai mâncat pizza și de curios ți-ai făcut un test de glicemie care arată normal? Super, probabil nu ai diabet. Dar dacă insulina care îți ține sub control nivelul de glicemie este de 5 ori mai mare decât îți era în urmă cu câțiva ani?
Nu abuza de alimentele procesate.
Nu prea consumi lactate, legume verzi sau alte produse cu calciu, dar ți-ai făcut niște analize de sânge și calciul arată normal? Acest rezultat nu este foarte util deoarece organismul meține nivelul de calciu din sânge sub un control foarte strict, și face acest lucru scoțând calciul din oasele și dinții tăi. Când problemele apar în analizele de sânge înseamnă că deja ai avut deficiențe serioase de mult timp.
Ai grijă să consumi destul calciu și vitamina D.
Sănătate și bani
Cu sănătatea e ca și cu banii. Pentru a avea o situație bună la o vârstă înaintată, trebuie să te gândești la asta și să pui deoparte încă de când ești tânar. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
Ghinion / Noroc
Este posibil să ai ghinionul să ajungi să suferi de vreo problemă de sănătate cronică deși ai avut grijă să fi activ și să mănânci destul de bine?
Da. Este posibil. Unii dintre noi ne îmbolnăvim foarte ușor de anumite lucruri, pe când alții pot să își facă de cap toată viața și par de neatins.
Ei bine, dacă ești din prima categorie, gândește-te așa: Dacă nu ai fi avut grijă de tine, atunci tot te-ai fi îmbolnăvit, dar s-ar fi întâmplat mai devreme și mai grav. Dacă te-ai îmbolnăvit, acum ai la dispoziție ani de zile de disciplină pe care ai cultivat-o înainte. Îți va fi mult mai ușor să faci față provocării. În această privință ești norocos.