Dacă încă nu ai citit articolul anterior din această serie, te rog să faci acest lucru înainte de a merge mai departe. Pentru a citi articolul anterior apasă aici.
Înfundarea vaselor de sânge depinde de foarte mulți factori, o parte din care (cei mai relevanți) îi găsești mai jos.
NU – Colesterol
În primul rând colesterolul nu cauzează înfundarea vaselor de sânge – mai ales nu cel din mâncare. Organismul controlează foarte bine ceea ce întâmplă cu colesterolul total din organism. Dacă primești mai mult colesterol din mâncare, atunci organismul reduce din propria producție de colesterol.
Mai mult, colesterolul nu circulă de capul lui liber prin sânge. Nu poate să facă acest lucru. Nu circulă și se lipește de fel și fel de lucruri prin sânge sau de pereții vaselor de sânge. Situația este mult mai naunțată de atât și are de-a face cu ceva numit lipoproteine (un fel de submarine care transportă colesterol – deoarece el nu poată să circule singur).
2 categorii de factori de risc
Aș vrea să împart acești factori de risc în 2 mari categorii.
- Numărul submarinelor care pot transporta colesterol acolo unde nu trebuie
- Ce anume face ca acele submarine cu colesterol să meargă și să rămână blocate acolo unde nu trebuie
1. LDL-P
Submarinele principale care transportă colesterol se numesc LDL. Fii atent, LDL este un submarin, nu colesterol.
Atunci când îți faci analize de sânge, cel mai adesea primești rezultatele pentru ceva numit LDL-C. Acel număr îți arată cât de mult colesterol există în submarinele LDL, dar NU îți arată cât de multe submarine LDL există. Colesterolul din sânge (adică din LDL) nu are cum să îți înfunde vasele de sânge decât dacă ajunge în pereții vaselor de sânge – și nu are cum să meargă acolo fără să fie dus acolo. Din acest motiv, nu este prea relevant dacă un submarin are mult colesterol deoarece acel colesterol nu intră în peretele vaselor de sânge decât dacă intră și submarinul LDL. Cu alte cuvinte, este mult mai important cât de multe submarine există decât cât colesterol există în ele. Acesta se notează cu LDL-P (nr. submarinelor LDL), comparativ cu LDL-C (concentrația de colesterol din submarinele LDL).
În România nu se fac prea multe teste pentru LDL-P, dar se poate face un alt test, test care este foarte relevant și astfel aflii cât de multe submarine LDL există. Acesta se numește ApoB (apolipoproteina B). Fă-ți acest test pentru a afla cât mai exact care este nivelul tău de risc având în vedere doar factorii din prima categorie de mai sus.
Acest număr, ApoB, este foarte relevant pentru foarte mulți oameni, dar există și excepții. Există și oameni care au un număr ridicat din aceste submarine LDL, dar totuși nu au probleme cardiovasculare.
Acest lucru se întâmplă deoarece sănătatea vaselor de sânge nu depinde doar de câte astfel de submarine LDL există și, potențial, intră și se blochează în pereții vaselor de sânge, ci depinde și de acele lucruri care deteriorează submarinele în timp ce ele circulă prin sâmge, dar și lucruri care deteriorează pereții arterelor și astfel submarinele LDL au acces mai ușor. Mai mult, este vorba și despre ceea ce se întâmplă în acel spațiu în care intră submarinele LDL, deoarece acel spațiu poate să fie foarte lipicios și poate și să conțină neobișnuit de multe alte lucruri care să oxideze (deterioreze) submarinele LDL care sunt blocate acolo.
2. LDL și pereți arteriali deteriorați

Câteva din lucrurile foarte relevante care sunt asociate cu astel de deteriorări sunt următoarele:
Stresul, tensiunea arterială mare, fumatul, infecții (bacterii, virusuri), nivele mari de fructoză, nivele mari de glucoză (motiv pentru care cei care suferă de diabet au șanse mult mai mari să ajungă să aibă vasele de sânge înfundate), nivele mari de insulină (ceea ce este foarte des întâlnit), nivele mari de acid uric (provenit din consum prea mare de alcool, fructoză și anumite tipuri de carne), obezitatea.
Practic
- Fă-ți analizele relevante și vezi cum stai cu LDL-P sau ApoB. Dacă ai probleme, fă schimbările necesare în stilul tău de viață pentru a îmbunătății acete variabile. Multe informații utile poți să găsești chiar aici pe site.
- Cere ajutor de specialitate dacă ai nevoie pentru a gestiona perioadele de stres intens. Rezolvă-ți problemele cu tensiunea ridicată dacă este cazul. Nu mai fuma. Ai grijă la igiena personală. Nu mai consuma dulciuri, zahăr, sucuri. Nu mai consuma pâine albă, paste albe, orez alb, sau prea mulți cartofi. Nu exagera cu consumul de alcool și bacon. Scapă de kilogramele în plus.
Pentru toate aceste lucruri găsești informații utile chiar și aici pe site.