Dacă încă nu ai citit articolul anterior din această serie, te rog să faci acest lucru înainte de a merge mai departe. Pentru a citi articolul anterior apasă aici.
Așa cum ai învățat deja, colesterolul nu circulă liber prin sânge ci circulă în interiorul unor submarine (unele submarine fiind chiar cele numite LDL). Colesterolul nu are cum să intre în pereții vaselor de sânge decât dacă este dus acolo de submarine. Submarinele contribuie la apariția și dezvoltarea plăcilor de ateroscleroză.
De obicei analizele de profil lipidic (în limbaj cotidian – analizele de colesterol) se fac dimineața, pe nemâncate. Chiar dacă în corpul uman circulă multe tipuri de submarine, unele sunt prezente în număr foarte mic sau deloc în momentul recoltării sângelui. În general, 90-95% din submarinele prezente for fi submarinele LDL (restul ar fi IDL, vLDL și posibil Lp(a)). Din acest motiv, dacă ne concentrăm pe submarinele LDL, avem un indicator destul de bun pentru riscul cardiovascular.
Colesterolul total și LDL-Colesterol nu acordau atenție submarinelor. Ele acordau atenție mărfii care era transportată în submarine. Atenția trebuie să fie asupra submarinelor, nu asupra colesterolului din ele. Oricât de mult colesterol ar fi într-un submarin, dacă acel submarin nu intră în pereții vaselor de sânge, colesterolul nu are cum să ajungă acolo și nu ai cum să faci infarct.

Ceea ce contează este numărul submarinelor, NU cât de mult colesterol este în ele. Într-un fel, ți-ai putea imagina așa: Cu cât există mai multe submarine, cu atât există un risc mai mare ca unele să se izbească de pereții vaselor de sânge și să scape colesterol acolo. Sau, ai putea să te gândești la o autostradă. Cu cât este mai circulată, cu atât există șansa ca mai multe mașini să se izbească de parapeți. Este vorba despre numere și probabilități.
Numărul submarinelor, care este foarte relevant, este notat cu LDL-P (atenție, nu LDL-C(olesterol)).
Practic
Reține faptul că numărul submarinelor este mult mai important decât cantitatea de colesterol. Dacă ai primit rezultate pentru colesterol total și LDL-Colesterol și este îngrijorat, fă-ți analizele care chiar contează.
Din păcate, din câte am văzut eu, în România nu prea se fac teste pentru LDL-P. Adesea aceste teste sunt făcute folosind tehnologia RMN. În plus, aceste teste sunt destul de scumpe comparativ cu analizele tipice. În orice caz, deoarece este un foarte bun indicator de risc, prețul s-ar merita și ar fi mare păcat că nu îl avem, dacă nu am avea o alternativă chiar mai bună din multe puncte de vedere. În următorul articol îți vorbesc despre cele mai bune analize pe care le poți face pentru a îți evalua riscul cardiovascular, analize care sunt făcute și în România și sunt foarte accesibile ca preț.