Dacă încă nu ai citit articolul anterior din această serie, te rog să faci acest lucru înainte de a merge mai departe. Pentru a citi articolul anterior apasă aici.
Analizele de sânge: Estimarea estimării
De cele mai multe ori, atunci când primești rezultatele pentru LDL-Colesterol în urma unor analize de sânge, laboratorul nici măcar nu îți analizează LDL-Colesterol. Numărul pe care îl primești de obicei nu este cel pe care laboratorul l-a observat în mod direct în proba ta de sânge, ci este un număr aproximat în baza altor numere care sunt observate în mod direct.
Calculul aproximativ
De obicei, cei de la laborator observă în mod direct HDL și colesterolul total și apoi folosesc o formulă matematică pentru a aproxima LDL. LDL este aproximat după următoarea formulă: Colesterol total – HDL – 20% din trigliceride.
Exemplu:
Colesterol total = 220 mg./dl.
HDL = 50 mg./dl.
Trigliceride = 120 mg./dl.
LDL-C = 220 – 50 – 20%*120
LDL-C = 146 mg./dl.
Probleme cu estimarea
Problema #1
Așa cum am explicat anterior, dar și în articolul precedent, LDL-C este doar o estimare a riscului de înfundare a arterelor, nu o cauză a îngustării acestora. Fiindcă întreg conceptul de LDL-C este deja o estimare a riscului cardiovascular, mărim mult șansa de eroare dacă și aceast LDL-C este calculat tot printr-o estimare în loc de observație directă.
Problema #2
În organismul uman există mai multe submarine (lipoproteine) care conțin colesterol. Formula de mai sus nu include toți acești factori, lăsând loc de eroare. Uneori LDL-C estimat prin calcule este foarte aproape cu cel real aflat prin observație directă, dar uneori nu este deloc apropae.
S-a observat o diferență mare între aproximare și realitate mai ales în cazul persoanelor care au un nivel ridicat de trigliceride. Tocmai aceste persoane au probabil probleme mai mari de sănătate și tocmai în cazul acestora ar trebui să fim cât mai exacți în analize. În realitate însă, tocmai la ei există o eroare mare la numărul LDL-C estimat.
Practic
Nu te stresa foarte tare de un LDL-C crescut deoarece este posibil ca acel număr să fie o estimare departe de realitate. Cu atât mai mult valabil în cazul în care ai și trigliceridele crescute.
Dacă vrei să cunoști numere mai exacte, atunci explică acest lucru medicului tău și spune-i că ai vrea să vezi LDL-C analizat în mod direct, nu LDL-C estimat prin formula de mai sus.
LDL-C estimat ridicat ar putea să nu indice nimic grav, dar ar putea și să indice ceva grav. Este nevoie de investigații suplimentare pentru a trage niște concluzii relevante. În articolul următor îți vorbesc despre una dintre analizele mult mai relevante pentru a îți estima riscul de înfundare arterială.