Dacă încă nu ai citit articolul anterior din această serie, te rog să faci acest lucru înainte de a merge mai departe. Pentru a citi articolul anterior apasă aici.
Nu știm de unde provine colesterolul total
Motivul principal pentru care colesterolul total, acel număr care îl vezi de obicei când îți faci un set de analize de sânge, nu este un bun indicator de risc pentru bolile cardiovasculare, este următorul. Colesterolul, deoarece nu poate să circule liber prin sânge, folosește un sistem de transport – niște submarine fabricate de propriul corp. Atunci când îți faci niște analize de sânge, cei de la laborator distrug toate subrmarinele din proba de sânge și apoi observă câd de mult colesterol a fost în toate acele submarine la un loc. Submarinele pot să intre în pereții vaselor de sânge. Colesterolul nu are cum să ajungă acolo fără submarine.

Confuzie de submarine
Problema este că nu toate submarinele sunt la fel. Unele sunt asociate cu un risc de ateroscleroză și infarct, altele nu. Atunci când cei de la laborator sparg toate submarinele și calculează colesterolul, ei nu au cum să știe cât din acel colesterol provine din submarinele asociate cu risc cardiovascular și cât din colesterol este de fapt din acele submarine care sunt asociate cu protecție cardiovasculară. Poate o mare parte din colesterol este din submarinele „bune”, poate nu. Asta e și ideea. Nu avem cum să știm acest detaliu foarte important, motiv pentru care colesterolul total nu este un bun indicator pentru problemele cardiovasculare.

Mai mult, toate aceste submarine au o anumită cantitate de colesterol chiar și în construcția lor, nu doar în ceea ce transportă. Atunci când ele sunt dezmembrate în laborator, nu știm nici cât anume din colesterolul total provine din bagajul submarinelor și cât provine din fuselajul care tocmai a fost distrus. În orice caz, acesta este în cantitate mult mai mică decât cel transportat.

Submarine: LDL, HDL și altele
Aceste submarine (cunoscute sub denumirea de lipoproteine) sunt de mai multe feluri, dar cele mai populare sunt LDL și HDL. LDL este cel asociat cu probleme, iar HDL este cel asociat cu protecție cardiovasculară. Cu alte cuvinte, colesterolul total aflat de la analize nu are de unde să știe cât la sută este din LDL și cât din HDL. Dacă ești interesat de mai multe detalii despre tipurile de submarine, află că există și altele: chilomicron, rămășițe de chilomicron, vLDL, IDL, Lp(a). Există, într-adevăr, o probabilitate destul de mare ca cei care au colesterol total mare să aibă o foarte cantitate mare din acel colesterol provenit din submarinele LDL, dar nu este întotdeauna așa.
Practic
Nu îți mai irosi banii pe analize de colesterol total. Chiar dacă primești acele analize gratuit, gândește-te că banii pentru efectuarea lor tot vin de undeva și până la urmă tot la buzunarul nostru se ajunge.
Mai important de atât, nu te mai stresa de rezultatele de colesterol total și nu te lăsa stresat nici de medicul tău, dacă încearcă să facă mare tamtam din asta. Eventual explică-i ceea ce ai învățat în acest articol, sau chiar arată-i și lui acest articol.
Colesterolul total ridicat ar putea să nu indice nimic grav, dar ar putea și să indice ceva grav. Este nevoie de investigații suplimentare pentru a trage niște concluzii relevante.