Ceea ce probabil îți imaginezi tu
Colesterolul circulă liniștit prin sânge se depunde pe vasele de sânge și astfel îngustează locul prin care trece sângele. Dacă se depunde destul de mult, atunci poți să faci infarct sau atac cerebral pentru că sângele nu mai poate trece pe acolo. Sau, cel puțin, așa cred majoritatea oamenilor.
Colesterolul, de fapt, nu poate să circule de capul lui prin sânge
Realitatea este extrem de diferită. În primul rând, nici măcar nu ai colesterol liber în sânge. Sângele este un mediu pe bază de apă. Colesterolul este un soi de grăsime. Apa și grăsimea nu se amestecă. Grăsimea nu poate să circule prin apă. Dacă ai avea grăsime sau colesterol circulând de capul lor prin sânge, ai muri. Sistemul s-ar bloca. Poți să testezi și tu asta. Mergi în bucătărie și umple o jumătate de pahar cu apă și apoi pune ulei până când paharul este plin. Vezi ce se întâmplă.

Acum folosește un alt pahar și umple-l cu apă tot pe jumătate. De data asta pune sare în apă și așteaptă. Spre deosebire de primul pahar, acum o să vezi că sarea și apa sunt amesteca complet. La primul pahar vezi clar că cele 2 sunt separate, apa este în jumătatea de jos a paharului, iar uleiul s-a separat în partea de sus. La paharul cu nr. #2 nu mai poți să spui că sarea s-a separat undeva mai sus sau mai jos, în stânga sau dreapta. În timp sarea se împrăștie în mod egal în toată apa.
Sarea se dizolvă complet în apă. Uleiul nu. Sarea este solubilă. Grăsimea este insolubilă. Colesterolul nu are cum să circule liber prin sânge. Sarea (care este formată din atomi de sodiu și clor) circulă liberă prin sânge.

Dacă ateroscleroza (plăci care conțin și colesterol) este cauzată de colesterolul care circulă liber și se depunde pe vasele de sânge, atunci ar trebui să avem acest colesterol în sânge. Ei bine, după cum tocmai ai văzut, nu avem cum să avem colesterol circulând de capului lui prin sânge, motiv pentru care, din păcate, ceea ce își imaginează majoritatea oamenilor nu este tocmai corect.
Submarinele cu colesterol
Pentru ca colesterolul să poate circula prin sânge, acesta are nevoie de un sistem de transport. Organismul folosește un fel de mini submarine (lipoproteine) pentru a transporta, printre altele, și colesterol. Aceste submarine pot să ducă colesterolul acolo unde este nevoie de el.

Practic
Colesterolul nu circulă liber prin sânge și nu se lipește de toate cele, inclusiv de pereții vaselor de sânge, cauzând îngustarea lor. Nu îți mai imagina asta și nu te mai stresa în acest mod atunci când mănânci alimente care conțin colesterol. Situația este mult mai nuanțată de atât. Dacă îți faci niște analize de sânge și aflii că ai colesterolul ridicat nu înseamnă că acel colesterol a provenit din mâncare, dar nu înseamnă nici că trebuie să ignori situația. Este nevoie de mai multe investigații pentru a vedea dacă într-adevăr există o problemă reală.